ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova marchează Ziua Constituției

10:51 | 29.07.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi cea de-a 22-a aniversare de la adoptarea Constituţiei, informează MOLDPRES.

Cu acest prilej, la Palatul Republicii a fost organizată o ceremonie solemnă la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt.

Prezent la eveniment, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că „anume Constituţia este martorul transformărilor istorice a unui popor, iar rolul Curţii Constituţionale  (CCM) este garantarea supremaţiei legii. În constituţie scrie că R. Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil - anume acesta trebuie să fie jurămîntul sacramental acelor care reprezintă puterea constituţională în stat. Ceea ce-mi doresc acum este ca în textul Constituţiei să apară cît mai curînd un articol cu titlu distinct „Integrarea în Uniunea Europeană” la baza căruia să stea reformele instituţionale şi cele de conştiinţă civică. Cu ocazia sărbătorii de astăzi, adresez tuturor cetăţenilor sincere felicitări însoţite de frumoase urări de prosperitate”, a susţinut Timofti.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a specificat faptul că în acest an se împlinesc 25 de ani de independenţă a R. Moldova, „aceasta fiind garantată de Constituţie, care stă la baza respectării drepturilor şi valorilor statului democratic. Mulţumim echipei CCM care prin munca sa veghează respectarea principiilor fundamentale şi a drepturilor cetăţenilor. Totodată, după 25 de ani de independenţă trebuie să mergem mai departe, cu lecţia învăţată, pentru a garanta oamenilor prosperitate, stabilitate şi o viaţă mai bună”, a menţionat Candu.

La rîndul său, prim-ministrul Pavel Filip a remarcat faptul că Legea supremă reprezintă un „certificat de naştere a democraţiei, care garantează protecţia drepturilor şi independenţei ţării. Constituţia este nucleul valorilor sociale şi a sistemului de drept. De aceea, trebuie să aspirăm în continuare spre o viaţă mai bună, un trai ca în Uniunea Europeană, astfel încît uniţi şi hotărîţi să ajungem acolo”, a afirmat Filip.

Totodată, preşedintele CCM, Alexandru Tănase, a precizat că în Constituţie sînt incluse cele mai importante reglementări ale statului. „Anume legea fundamentală apără cetăţenii de la abuzurile din partea statului şi plasează puterea guvernanţilor în mîinile oamenilor. Legea fundamentală reprezintă o verigă care leagă grupurile într-un singur stat. De aceea, vă aduc cela mai sincere felicitări cu ocazia Zilei Constituției”, a spus Tănase.

Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994. Legea supremă prevede că R. Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16006141

img16006141

img16006141

img16006141

img16006141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!