ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod Galben de caniculă

13:34 | 11.06.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat în perioada 11-16 iunie Cod Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

După o perioadă de ploi distrugătoare şi vijelie, în intervalul indicat ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius. 

În acest context, medicii atenţionează în special persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pânză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare. 

Conform meteorologilor, ploile ar putea reveni de joi, 13 iunie, preponderent în regiunea de nord a ţării.

Specialiştii estimează că luna iunie curent ar putea deveni cea mai caldă din ultimii ani, o avertizare de caniculă fiind mai puţin obişnuită pentru această perioadă.

Conform SHS, în luna iunie temperatura medie multianuală a aerului în teritoriu este cuprinsă între +17,8ºС la nord şi +20,0ºС la sud. Cea mai rece lună iunie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1979, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,1ºC (Briceni) şi +17,0ºC (Tiraspol). Cea mai caldă lună iunie a fost înregistrată în anii 2007 şi 2012. Valorile temperaturii medii lunare a aerului în aceşti ani au oscilat între +20,6ºC (Briceni) şi +24,0ºC (Dubăsari).

img19004478

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!