ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România susține eforturile coaliției de guvernare pentru a depăși actualul impas politic

14:30 | 08.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. România susține eforturile Prim-ministrului Maia Sandu și ale coaliției de guvernare pentru a depăși actualul impas politic. Anunţul a fost făcut de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Chișinău, Daniel Ioniţă pe pagina sa oficială, comunică MOLDPRES.

În mesajul transmis de autorităţile de la Bucureşti este menţionat că “reformele sunt critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și menținerea parcursului său European”.

“În calitate de partener strategic, România face un apel la responsabilitate politică, subliniind necesitatea ca liderii politici ai Republicii Moldova să identifice rapid consensul asupra unei soluții care să asigure stabilitatea, să păstreze calea către reforma justiției, să permită Guvernului să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor din R. Moldova, precum și să continue parcursul european al țării”, se mai spune în mesaj.

În după-amiaza zilei de astăzi şi SUA a lansat un mesaj pentru politicienii de la Chişinău pe care i-a îndemnat să găsească consens asupra unei soluții pentru a păstra calea spre reforma în justiție și pentru a-i permite Ggvernului să lucreze pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor Moldovei.

Disensiunile pe scena politică de la Chişinău au apărut după ce la începutul săptămânii curente ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru funcţia de procuror general. În aceeaşi zi, guvernul a aprobat prin procedura de asumare a răspunderii noi reguli de selectare a procurorului general. 

Pe parcursul zilei de ieri, 7 noiembrie, atât şeful statului, Igor Doon, cât şi premierul Maia Sandu, au avut întrevederi cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău la care au discutat situaţia politică din R. Moldova.

În dimineaţa zilei curente, deputaţi din fracţiunea PSRM au comunicat că vor depune la şedinţa legislativului o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu dacă aceasta nu retrage proiectul prin care au fost modificate regulile de numire a procurorului general.             

img19009016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!