ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un Secretar de stat a devenit cetăţean de onoare al raionului Căuşeni

12:47 | 18.11.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Secretarul General de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a primit titlul de Cetățean de onoare al raionului Căușeni. Însemnele de cetăţean de onoare i-au fost înmânate ieri, în cadrul unei ceremonii oficiale, care a avut loc în oraşul său natal - Căuşeni, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, preşedintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban, a menţionat că decizia de a i se conferi lui Igor Şarov titlul de cetățean de onoare, a fost adoptată de Consiliul raional Căușeni în şedinţa din 29 septembrie 2017, la propunerea Direcției raionale de cultură, pentru suportul și aportul adus de către domnia sa în dezvoltarea raionului, implicare în restaurarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căușeni, datată cu secolul XVII, una dintre cele mai vechi biserici din sud-estul Europei, dar și pentru activitate profesională prodigioasă.

Istoricul şi editorul Igor Şarov, doctor în istorie, Secretar General de Stat la Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării s-a născut în 1967 în oraşul Căuşeni. În anii 1984-1991, îşi face studiile la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova şi în 1992-1995 doctorantura la aceeași universitate, obţinând titlul de doctor în istorie cu teza „Basarabia în istoriografia rusă”. A fost lector la USM, Facultatea de Istorie, lector superior, conferenţiar universitar. În perioada 2009-2013 a fost decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a USM.

Igor Şarov a publicat peste 100 de articole ştiinţifice, studii, monografii (unele în colaborare), culegeri de documente, care au văzut lumina tiparului la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Moscova, Manchester şi în alte oraşe.

În calitate de cercetător, este preocupat preponderent de perioada secolului XX a istoriei RSSM (deportări, foamete, colectivizare forţată, rusificare şi falsificare a istoriei). A fost membru al Comisiei naţionale pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist (2010). Ca editor, a elaborat şi pregătit pentru tipar manuale pentru licee şi universităţi, culegeri de documente etc. În 1992, Igor Şarov a elaborat, în colaborare cu Igor Ojog, primul manual de „Istoria românilor” în R. Moldova.

În perioada 2013-2017, Igor Şarov a fost viceministru al Culturii, iar la 25 octombrie 2017 a fost numit în funcţia de Secretar General de Stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În calitate de preşedinte al Comisiei de editare a cărţii naţionale, a susţinut publicarea a peste 300 de volume de proză, poezie, publicistică, istorie, precum şi alte lucrări, care ţin de promovarea patrimoniului cultural naţional.

Igor Şarov este, de asemenea, Preşedinte al Asociaţiei Obşteşti „Syllabus”, vicepreşedinte al Uniunii Editorilor din Moldova, membru al Senatului Universităţii de Stat din Moldova, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a USM, membru al colegiului de redacţie al Revistei de istorie a Moldovei, al revistei „ANTIM” şi membru al colegiului de redacţie al revistei „Promemoria”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17009050

img17009050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!