ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața serviciilor de telefonie fixă își menține tendințele de scădere a cifrei de vânzări și numărului de abonați

11:52 | 28.11.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Cifra de vânzări pe piața serviciilor de telefonie fixă a scăzut cu 21 la sută, până la 530.7 milioane de lei, în nouă luni 2017 față de perioada similară a anului precedent, un ritm aproape dublu de scădere față de 12.1 la sută înregistrat în 2016, a anunțat marți Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), informează MOLDPRES.

Este al doilea an consecutiv în care piața își menține tendințele de scădere a veniturilor și numărului de abonați. Tendința de scădere a veniturilor din vânzarea serviciilor de telefonie fixă s-a menținut în anii 2009-2014, pe fondul unei diminuări a numărului de abonaţi și traficului de voce, după care a urmat o creștere nesemnificativă în 2015 și o intrare bruscă în declin în anul următor.

Specialiști ai ANRCETI explică scăderea veniturilor pe piața de telefonie fixă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la telefonia fixă la telefonia mobilă și la serviciile alternative de comunicare prin Internet (servicii OTT – Skype, Viber) care sunt mai atractive și mai avantajoase pentru utilizatori. Datele statistice relevă că moldovenii vorbesc tot mai puțin la telefonul fix. Astfel, în nouă luni ale acestui an, traficul de voce generat de utilizatorii de telefonie fixă a scăzut cu 13 la sută, până la 1 miliard 205,4 milioane de minute.

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că numărul abonaților s-a micșorat cu 1.6 la sută față de sfârșitul anului 2016, până la 1 milion 151.7 mii. Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă este de aproape patru ori mai mare și s-a ridicat la 4 milioane 493 mii, după o creștere cu 1.4 la sută în nouă luni.

Conform situației din 30 septembrie 2017, pe piața serviciilor de telefonie fixă activau 21 de furnizori. Cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri, – de 96% – era deținută de SA ”Moldtelecom”.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17009278

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!