ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grădiniţa din satul Mitoc, raionul Orhei, a fost renovată cu ajutorul României

18:42 | 20.12.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Grădinița din localitatea Mitoc, raionul Orhei, a fost inaugurată astăzi după ce a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României, transmite MOLDPRES.

Instituţia preşcolară din Mitoc a beneficiat de lucrări și bunuri în valoare de circa 1,8 milioane de lei. Din aceste fonduri a fost reparat capital acoperișul, s-a făcut izolarea termică a clădirii și reparații interioare. Au fost schimbate rețelele electrice și pardoselile, au fost instalate geamuri și uși noi și un sistem de ventilare performant. La grădiniță a fost construită, amenajată și dotată o anexă, ce servește ca bloc alimentar. În curte a fost montat pavaj, iar în grupe s-a pus mobilier nou.

„Grădinița din Mitoc a fost renovată la standarde europene. Rezultatele obținute au fost posibile inclusiv datorită partenerilor noștri de la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) și comunității locale, care și-au asumat acest proiect, dând dovadă de seriozitate și responsabilitate. Mă bucur că programul de renovare a instituțiilor preșcolare a devenit un fel de marcă înregistrată a sprijinului pe care România îl acordă R. Moldova și că modelul nostru a fost preluat și de alții”, a declarat la ceremonia de inaugurare, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță.

La rândul său, Mircea Eşanu, directorul executiv FISM, instituție responsabilă de implementarea programului de renovare, a precizat că doi ani în urmă, în loc de grădiniţă la Mitoc erau doar pereţi, iar astăzi aici este o instituție funcțională, cu toate condiţiile şi comodităţile. „În acest an, din banii Guvernului României au fost renovate circa 110 grădinițe. Dintre acestea, 35 au un nou sistem de încălzire, ceea ce înseamnă că discipolii şi angajaţii instituţiilor au uitat de sobele de odinioară”, a menţionat Mircea Eşanu.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul de la Bucureşti a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de România pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”. Din aceste fonduri au fost renovate 933 de grădinițe din tara noastră.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17009921

img17009921

img17009921

img17009921

img17009921

img17009921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!