ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vlad Plahotniuc: E prima dată în Moldova când se încearcă o astfel de formulă guvernamentală și sunt sigur că va da rezultate interesante

15:49 | 21.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Vlad Plahotniuc, președintele PDM

Întrebare: Ați remaniat mai bine de jumătate din guvern. Ați vrut să faceți o surpriză cu impact la public prin numirile neașteptate? 

Răspuns: A fost o surpriză și pentru noi, într-o anumită măsură. Atunci când am anunțat că vom face remanieri nu ne gândeam la formula la care am ajuns. Timp de o lună, împreună cu premierul, am stat și am analizat care este cea mai bună îmbinare pentru ca eficiența Guvernului să crească, să întărim și să depolitizăm sectoarele cele mai importante, cum ar fi justiția sau economia, dar și cum să facem să avem un guvern mai temerar, unul care să atace frontal problemele cu care se confruntă țara și să le rezolve.  

Î: În ce măsură au fost deciziile dvs., ale premierului și în ce măsură ale partenerilor de coaliție? 

R: A fost o decizie colectivă, care însă a depășit persoanele menționate de dvs., fiindcă ne-am consultat și cu multe persoane din afara politicului, cu oameni din diferite domenii de activitate, care ne-au făcut zeci de recomandări, de care am ținut cont. Au fost discuții cu foarte multe persoane în perioada asta și un aspect pozitiv este că printre candidaturile evaluate am descoperit câțiva profesioniști extraordinari. Colegii de la Guvern vor menține legătura cu ei mai departe și vor apela la expertiza lor.  

Î: Fără îndoială, numele grele din noul Guvern sunt Iurie Leancă, Alexandru Tănase și Chiril Gaburici. Cum ați ajuns la aceste numiri? 

R: Sunt persoane cu notorietate în zona lor profesională, în domeniile pe care le vor administra. Nu cred că există cineva care le poate contesta capacitățile, la modul sincer, pe domeniile în care vor activa. Scopul Coaliției de guvernare este să dinamizeze respectivele domenii de activitate, să treacă la o nouă etapă de dezvoltare a lor.

În Justiție este nevoie de reforme ample. În domeniul economiei și infrastructurii, cred că provocările vor fi foarte mari, pentru că urmează un vast program de modernizare a infrastructurii rutiere, iar pe zona integrării europene activitățile noastre trebuie să treacă tot mai mult dintr-o zonă delimitată ministerial înspre o zonă strategică de dezvoltare națională, care are la bază integrarea europeană și pe care o vom promova în cel mai înalt grad posibil. Iată cât de complexe devin aceste domenii și aveți deja răspuns la întrebarea de ce au fost invitate în Guvern persoane cu experiență mare pe aceste zone de activitate.  

Î: Maia Sandu și unii experți vă reproșează că ați readus în Guvern oamenii din PLDM și că PDM nu are oameni. Ați refăcut guvernarea PLDM-PDM? 

R: Iurie Leancă și Alexandru Tănase au fost cândva în PLDM, e adevărat. Spre deosebire însă de Maia Sandu, ei au părăsit PLDM cu mult timp înainte să înceapă dezastrul acolo, invocând și anticipând tocmai problemele care până la urmă au și dus la căderea partidului. 

Spre deosebire de Maia Sandu, ei au vorbit despre acele probleme și au luat atitudine. Doamna Sandu a stat până la sfârșit, să stingă lumina, a făcut ravagii sociale în domeniul Educației, apoi și-a făcut partid și acum se prezintă oamenilor ca fiind albă, imaculată. Eu înțeleg foarte bine îngrijorarea doamnei Sandu - sunt foștii ei colegi, le știe calitățile și înțelege că vor avea rezultate importante. Or, opoziția e mereu deranjată de succesul înregistrat de guvernare, chiar dacă acesta e și succesul cetățenilor.

Faptul că din 14 membri ai Guvernului doi sau trei au făcut cândva parte din PLDM nu este în niciun fel negativ. Sunt oameni care au realizări în primul rând în domeniile lor de activitate - prin asta sunt cunoscuți în primul rând, nu prin apartenența lor trecută la un partid. În plus, e o dovadă că noi nu suferim de prejudecăți sau de supărări.

Legat de faptul că PD nu ar avea oameni, această afirmație e amuzantă. Pe de o parte, mă acuză unii de uzurpare sau că îmi pun oamenii apropiați în funcții; pe de altă parte, când văd că lucrurile nu se întâmplă așa, mai că nu mă acuză că nu pun oamenii de lângă mine sau din PDM în funcții. Iată ăsta e nivelul polemicii politice de astăzi. Fără fond și adeseori fără logică.

Au fost nominalizați în funcții oameni din afara PDM pentru că vrem un guvern nu doar de profesioniști, dar și care să cuprindă o cât mai mare reprezentativitate socio-politică. E prima dată în Moldova când se încearcă o astfel de formulă guvernamentală, cu spectru larg, și sunt sigur că va da rezultate interesante. Poate asta îi și sperie pe unii.  

Î: Și Chiril Gaburici a făcut parte oarecum din PLDM - a fost propus de acest partid pentru funcția de premier, nu? Să ne spuneți și cum comentați situația privind diploma lui.  

R: Chiril Gaburici a fost propus de PLDM coaliției de atunci împreună cu mai multe candidaturi. Se căuta tocmai un om care să nu fie politician, pentru că aveam un guvern minoritar și trebuia acceptat și de opoziție. Nu-mi amintesc ca el să fi fost în PLDM. Dimpotrivă, îmi amintesc cum el a fost tratat foarte urât de către unii reprezentanți ai acestui partid cât s-a aflat în funcție. Legat de diplomă, mă uit acum cu uimire cum analiști sau jurnaliști care au făcut zid în fața lui, când era premier, ca să-l apere de atacurile legate de diploma respectivă, acum îl atacă pe tema asta. E un comportament cameleonic, unul tipic oportunist, care spune foarte multe despre seriozitatea acestor atacuri, dar și despre etica lor. În funcția în care a fost nominalizat, Chiril Gaburici are ocazia să răspundă prin rezultate acestor critici. Dar noi nu pentru asta l-am nominalizat, ci pentru a munci pentru rezolvarea unor probleme foarte importante din sfera economică și a infrastructurii, pe noi ne interesează capacitățile lui de a gestiona un domeniu atât de important ca cel al economiei și infrastructurii. Iar cetățenii sunt sigur că îl vor evalua, la fel, după rezultate. 

Î: Ce v-a nemulțumit la miniștrii plecați? 

R: Am spus de la bun început că nu e vorba de nemulțumiri, ci e vorba de o regrupare de forțe, pentru a cataliza unele procese guvernamentale și politice. Ar fi și incorect să te declari nemulțumit atunci când Guvernul este în plină creștere, economia la fel, se fac reforme în mod real - lucru confirmat și zilele astea de aprobarea unei noi tranșe de bani de către FMI, după ce a evaluat pozitiv reformele făcute de Guvern. 

Față de ianuarie 2016, când PDM a preluat conducerea Guvernului, acesta are astăzi o cotă de patru ori mai mare în încrederea cetățenilor. Deci cum poți să spui că ești nemulțumit? Noi am spus însă foarte clar atunci când am făcut reforma Guvernului, când am redus la jumătate numărul ministerelor, că vom veni și cu schimbări la nivelul managementului instituțiilor. Pentru că în urma comasării instituțiilor au apărut zone mai largi de competență și era nevoie să găsim oamenii potriviți să le gestioneze. Totodată, miniștrii retrași au dobândit o pregătire specifică și o experiență care poate fi aplicată în domenii noi, tot de mare responsabilitate. 

Premierul a discutat atunci cu unii dintre miniștri și le-a cerut să asigure perioada de tranziție până la integrarea noilor instituții, urmând ca pe urmă să aibă loc schimbările anunțate. Iată asta stă la baza remanierii, dar și faptul că am început un proces de depolitizare a Guvernului. Au fost concursurile pentru secretari de stat și secretari generali de stat, care pentru prima dată vin din mediul profesional și nu din cel politic, așa cum erau înainte viceminiștrii repartizați prin partajări politice. Deci remanierile de miniștri sunt o continuare a acestui proces, de fapt. 

Rotația cadrelor e în firea lucrurilor și e un element necesar în managementul la nivel înalt. În funcții vin oameni noi, cu viziuni proaspete, iar majoritatea celor care au părăsit funcțiile vor avea însărcinări importante în partid, pe când unii este posibil să aibă astfel de însărcinări în alte instituții.  

Î: De activitatea lui Pavel Filip sunteți mulțumit? 

R: Premierul Pavel Filip este o surpriză chiar și pentru mine, care îl cunosc de foarte mulți ani. Întotdeauna am știut că e un om serios, muncitor, dar cu ocazia aflării lui în această funcție am descoperit și cât de bine organizat este, echilibrat, migălos și preocupat de rezultate și eficiență. 

Nu am vorbit niciodată despre cât de greu a fost să-l convingem să accepte funcția în 2016, nici despre cât de puțin își dorește el această funcție. Mulți au speculat că urmează să fie schimbat, că urmează să merg eu premier. Chiar și zilele trecute s-a insistat pe această teză falsă, dar nimeni nu știe ce lupte am dus ca el să accepte această funcție. Repet, noi l-am dorit și în continuare îl dorim în acest post înalt, fiindcă știe să fie profesionist și responsabil. 

Asta ca să înțelegeți cât de departe e realitatea de speculațiile care apar uneori. Iar când mai vedeți speculații de acest gen, să le treceți și prin astfel de filtre.  

Î: Ce așteptări aveți de la noua formulă guvernamentală? 

R: Noul guvern are un singur obiectiv și îl va atinge - acela de a fi cu adevărat Guvernul care îi reprezintă pe cetățeni, care îi ascultă și le rezolvă problemele. În jurul acestui obiectiv se va desfășura totul. Este, de fapt, continuarea misiunii începute încă în 2016. 

Vom ține Guvernul departe de ceea ce se întâmplă pe scena politică. Cine vrea lupte politice să se lupte cu mine și cu colegii din PDM, noi însă vom avea grijă ca Guvernul să aibă liniștea necesară ca să muncească eficient pentru oameni. Vom continua să mergem în teritoriu și să discutăm cu cetățenii, să transmitem Guvernului problemele lor, să cerem rezolvarea lor, să sprijinim politic soluțiile care apar.  

Î: Vă simțiți împlinit politic după acest an? 

R: Mă simt ca un om care încheie o etapă și trece la următoarea - la un nou nivel, pe care îl simt ca o mare provocare. Asta deja mă mobilizează și mă face să aștept cu nerăbdare începerea noului an. 

Va fi un an foarte interesant, cu multe elemente noi de abordare a guvernării. Dar și cu o demonstrație clară a atitudinii responsabile față de cetățeni, atât din partea PDM, cât și a Guvernului. Deși va fi un an electoral, va fi anul unor schimbări importante de atitudine și eficiență.  

Î: Cât va lua PDM în alegerile din 2018? 

R: Scorul PDM va fi direct proporțional cu rezultatele pe care le vom avea în timpul anului. Dacă rezultatele vor fi bune și vor ajunge la cetățeni, așteptați-vă la un scor foarte mare. Iar cum vor fi aceste rezultate până la urmă depinde de noi, de cum o să muncim.  

Vă mulțumesc pentru interviu. 

Și eu vă mulțumesc și vă doresc sărbători fericite dvs. și cititorilor dvs. Să aveți un An Nou mai bun, la care vom încerca și noi să contribuim cât mai mult. 

img17009951

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!