ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste o sută de milioane de lei au fost investite în 2017 în proiecte de dezvoltare a Regiunii Nord

12:10 | 11.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Mai mult de 104 milioane de lei au fost investite anul trecut în Regiunea de Dezvoltare Nord. Din această sumă aproximativ 70 de mln de lei au fost alocaţi din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR), utilizați integral, şi 34,3 mln de lei atraşi din surse externe, mare parte din care urmează să fie valorificată în anul 2018, transmite MOLDPRES.

În 2017, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a coordonat 13 proiecte finanţate din FNDR, care prevăd lucrări de aprovizionare cu apă şi sanitaţie, de eficientizare energetică a clădirilor publice. Totodată, sume importante au fost investite în dezvoltarea Regiunii Nord de Uniunea Europeană, prin intermediul programului “Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova”, gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). De asemenea, câteva proiecte de dezvoltare regională au fost susţinute de Guvernele Cehiei, Estoniei şi României.

În anul curent, ADR Nord şi-a propus să continue colaborarea cu GIZ, Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia, Organizația cehă People in Need, Oficiul Mareșalului Wielkopolska din Polonia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest din România, Agenția Cehă pentru Dezvoltare, Ambasada României în R. Moldova, precum și alți parteneri internaționali. În acest sens au fost elaborate planuri comune de acțiuni.

“Principalele obiective ale ADR Nord pentru anul 2018 constau în asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative prin implementarea proiectelor de infrastructură fizică; facilitarea creșterii economice sustenabile în regiune prin promovarea potențialului socio-economic şi atragerea investiţiilor; îmbunătățirea guvernanței în regiune”, au afirmat surse din cadrul Agenţiei.

Potrivit directorului interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, în toate activitățile inițiate este necesară implicarea activă a autorităților publice locale din regiune. „În pofida anumitor impedimente, obiective ori subiective, vom face tot posibilul pentru a oferi autorităților locale suportul necesar, pentru că doar împreună putem dezvolta eficient regiunea noastră”, a menţionat Constantin Bândiu.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18000175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!