ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada Turciei la Chișinău susține că reparația sediului președinției moldovenești constituie o donație din partea poporului turc

13:50 | 19.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Reparația instituției prezidenţiale de la Chişinău reprezintă o donație oferită poporului moldav din partea poporului turc, se precizează într-o declaraţie transmisă Agenției MOLDPRES de către Ambasada Republicii Turcia la Chişinău.

Lucrările de reconstrucție a sediului președinției vor fi inițiate ca urmare a solicitării şeful statului, Igor Dodon, în cadrul întrevederilor avute cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu prim-ministrul, Binali Yildirimm.

“Solicitarea lui Igor Dodon a fost aprobată în iulie 2017 de către președintele Recep Tayyip Erdogan, iar în zilele de 22-23 decembrie, Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău și, în special, Guvernului, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”, se precizează în declaraţia difuzată de Ambasada Turciei.

Conform sursei citate, ”ca și în cazul proiectelor de dezvoltare realizate anterior în Republica Moldova, partea turca nu acordă finanțare autorităților moldave, toate aspectele cu caracter financiar fiind coordonate de TIKA, care își asumă integral controlul asupra realizării proiectului. De asemenea, în cazul proiectelor de dezvoltare nu se practică semnarea acordurilor”.

Printre proiectele implementate anul trecut în Moldova de către TIKA se numără renovarea secției de reabilitare a Institutului mamei și copilului, renovarea şi dotarea salii de sport a Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, renovarea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a copiilor în situație de risc din Tvardița.

În prezent, în UTA Găgăuzia se afla în derulare mai multe proiecte cu suportul Republicii Turcia, printre care: construcția unui spital, a unei grădinițe de copii şi a unui Centru de creație în Comrat, precum și a unui azil de bătrâni în Ceadâr-Lunga.

Ambasada Turciei mai menționează că “relațiile dintre Ankara și Chișinău sunt excelente și Turcia va continua să implementeze proiecte în diverse regiuni ale Moldovei, bazându-se pe relațiile de prietenie și valorile umane și nu pe politică”.

Recent în presă au apărut mai multe informaţii contradictorii cu privire la reparația clădirii prezidențiale distruse parțial în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

(Reporter A. Zara, editor  L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!