ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială va acorda 70 milioane de euro pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova

16:04 | 26.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Proiectul de interconectare electroenergetică a sistemului de transport a energiei electrice a Republicii Moldova cu cel al României a fost unul din subiectele principale abordate în cadrul întrevederii de astăzi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale, condusă de Directorul de țară, Anna Akhalkatsi. Oficialii au discutat, în mod special, despre definitivarea Proiectului privind piața transparentă de energie, în baza căruia Banca Mondială urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane de euro, informează MOLDPRES.

Principalele componente ale proiectului care au fost deja convenite sunt construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a liniei de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stației de transformare de la Chișinău. În proiect urmează să fie incluse și componente adiționale, cum ar fi modernizarea rețelei prin instalarea telecomunicațiilor prin fibră optică, dar și acordarea asistenței tehnice și consolidarea capacităților angajaților din sectorul energetic.

Experții Băncii Mondiale au menționat că obiectivul de dezvoltare al proiectului este de a îmbunătăți securitatea și fiabilitatea sistemului de transport al electricității prin interconectarea cu România, care astfel va permite crearea unei piețe de electricitate transparentă și competitivă în Republica Moldova și integrarea sa pe piața de electricitate regională.

Una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii este securitatea energetică, care poate fi realizată inclusiv prin implementarea proiectelor de interconectare a sistemelor electroenergetice și de gaze naturale ale Republicii Moldova cu cele ale Uniunii Europene, prin intermediul sistemelor respective ale României, a menționat Chiril Gaburici.

Costul estimat al proiectului de interconexiune este de aproximativ 270  milioane de euro. La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a semnat acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) privind finanțarea interconexiunii rețelelor electrice moldovenești cu România. BERD și BEI vor acorda credite în sumă a câte 80 milioane de euro. Adițional, în vara anului 2017, Uniunea Europeană a aprobat componenta de grant din fondurile NIF, în valoare de 40 de milioane de euro.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!