ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Sângerei a fost lansat un proiect transfrontalier de dezvoltare a agriculturii inovatoare

12:31 | 15.02.2018 Categorie: Regionale

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. “Reţeaua transfrontalieră pentru agricultură inovatoare” este genericul unui proiect prezentat astăzi la Sângerei. Programul este un parteneriat al Asociaţiei obşteşti “Cutezătorul” din raionul Teleneşti şi Euroregiunii “Nistru” din oraşul Vinnytsya (Ucraina), transmite MOLDPRES.

Proiectul, cu o perioadă de implementare de 12 luni, are scopul să creeze o reţea transfrontalieră pentru dezvoltarea agriculturii inovatoare ce ar asigura creşterea valorii adăugate a sectorului, prin realizarea unor cercetări care ar permite introducerea de noi tipuri de culturi. Acestea trebuie să corespundă condiţiilor climaterice din zonele de nord şi centru ale R. Moldova şi regiunea Vinnytsya.

Pentru aceasta urmează să fie realizate studii de piaţă care să prezinte problemele domeniului agricol din zona de implementare, să fie format un cluster agricol cu cercetări în contextul schimbărilor climatice, schimburi de practici şi programe de instruire etc.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Programului de cooperare teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC). Valoarea proiectului constituie 297 mii de euro,  din care 90% este finanțarea UE, iar  restul – contribuţia partenerilor.

Programul de cooperare teritorială şi-a propus să creeze un mediu favorabil pentru colaborare de-a lungul frontierelor R. Moldova - Ucraina, Armenia - Georgia, Azerbaidjan - Georgia și Belarus  - Ucraina. Contribuția totală a Uniunii Europene în cadrul Programului EaPTC este de 12,5 milioane de euro.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)