ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendința de creștere a numărului utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă a continuat în anul 2017

13:18 | 03.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Piața serviciilor de telefonie mobilă și-a menținut în anul 2017 tendința de creștere a numărului utilizatorilor și scădere a veniturilor, înregistrată în  anii precedenți. Numărul total al utilizatorilor a depășit un nou prag de 4,5 milioane, iar volumul total al vânzărilor a scăzut cu peste 100 milioane de lei, potrivit datelor statistice ale Agenției Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Numărul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 0.7 la sută față de 2016. La finele anului trecut, din totalul de 4,5 milioane de utilizatori, 3 milioane 663 mii erau utilizatori activi ai acestui tip de telefonie, iar 797 mii - utilizatori pasivi (care n-au consumat şi n-au achitat în ultimele trei luni nici un serviciu de telefonie mobilă).

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că, potrivit datelor furnizate de operatori, traficul mediu lunar de voce a scăzut nesemnificativ, cu 1.9 la sută, per utilizator, iar volumul total al vânzărilor de servicii de telefonie mobilă s-a diminuat cu 3 la sută și a alcătuit 3 miliarde 337,6 milioane de lei.

Specialiștii ANRCETI explică regresul în dinamica traficului de voce și al vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la telefonia mobilă la soluții alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicațiile Skype, Viber etc.), precum și lansarea de către operatori a unor oferte de preț mai avantajoase pentru consumatori.  

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori a sporit în anul 2017 cu 0.94 puncte procentuale și a atins pragul de 125,6 %. Acest indicator arată că la o sută de locuitori ai Republicii Moldova revin, în medie, peste 125 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!