ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 57 la sută din abonații la serviciile de Internet fix beneficiază de viteze mari de transfer al datelor

11:57 | 07.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Numărul de abonați la serviciile de acces la Internet fix a crescut, în anul 2017, cu 5 la sută față de anul precedent, până la 584,3 mii, dintre care 57.3 la sută sunt conectați la rețele care asigură viteze mari de acces și de navigare pe Internet, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) precizează că numărul abonaților care au contractat conexiuni ce permit viteze mari și foarte mari de accesare a rețelei globale a crescut cu 12.8 la sută. O importantă evoluție anuală s-a atestat pe segmentul abonaților la conexiunile ce permit viteze de peste 100 Mbps, numărul acestora a înregistrat o creștere de 23 la sută.

Potrivit datelor, colectate de la 80 de furnizori ai serviciilor de Internet fix, creșterea numărului total de abonați a fost înregistrată exclusiv datorită majorării numărului de utilizatori conectați la rețele ce permit viteze mari. Pe de altă parte, numărul abonaţilor pe segmentele conexiuni cu viteze mai mici au fost înregistrate scăderi.

Creșterea numărului de abonaţi, a traficului și utilizarea ofertelor atractive de conectare la Internetul de mare viteză au condus la sporirea veniturilor obținute din vânzarea serviciilor de Internet fix. În comparație cu anul 2016, volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit în 2017 cu 9.4 la sută și a însumat peste 1 miliard 209 milioane de lei, cu peste 100 milioane mai mult decât în anul precedent.

Timp de un an, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix la 100 de locuitori ai Republicii Moldova a crescut cu 0,8 puncte procentuale și a ajuns la 16,5 la sută.

Cotele de piață ale celor mai mari furnizori de servicii de acces la Internet fix în bandă largă, în funcție de venituri, nu au suportat mari schimbări față de situația din anul 2016. Potrivit estimărilor ANRCETI, cota de piaţă a companiei Moldtelecom a alcătuit 64,6 la sută, iar cotele companiilor Starnet și Sun Communications  - 20,7 la sută și, respectiv, 5,1 la sută. Cota cumulativă de piață a celorlalți 77 furnizori a fost de 9,6 la sută. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!