ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe biblioteci şi-au prezentat rezultatele obţinute în cadrul proiectului naţional „Împreună pentru comunitate”

19:48 | 15.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a organizat ieri la Chişinău un Bibliothon - ceremonia de celebrare a rezultatelor obținute de 16 biblioteci în cadrul proiectului național „Împreună pentru comunitate”, implementat cu suportul Programului "Novateca", informează MOLDPRES. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Municipală "B. P. Hasdeu" din capitală.

Solicitată de agenţie, coordonatorul de proiect Alexandra Ianeţ a menţionat că în mai 2017 Programul "Novateca" a lansat un program de granturi de dezvoltare comunitară, la care au participat bibliotecari şi organizaţii neguvernamentale. Unul dintre cele patru proiecte a fost câştigat de către Asociaţia Bibliotecarilor din Moldova şi Biblioteca Naţională.

Potrivit sursei citate, în cadrul acestui proiect Asociaţia Bibliotecarilor din Moldova lucrează cu biblioteci care provin din comunităţi cu minorităţi etnice, iar Biblioteca Naţională – cu biblioteci raionale. „Scopul concursului a fost de a dezvolta competenţele de elaborare şi implementare a proiectelor, designul şi managementul acestora. Ca rezultat, au fost selectate 16 iniţiative comunitare, 8 dintre care – pentru biblioteci care provin din comunităţi cu minorităţi şi 8 biblioteci raionale. Proiectul a fost lansat în luna noiembrie şi astăzi ne-am adunat să vedem rezultatele obţinute”, a precizat Alexandra Ianeţ.

În cadrul Bibliothonului, directorul Bibliotecii publice raionale „Mihai Eminescu” din Rezina, Galina Davîdic, a menţionat că a creat o cinematecă virtuală. „Prin intermediul acestui proiect, biblioteca şi-a extins portofoliul de servicii, şi nu oricum, dar cu proiecţii în realitate virtuală, iar utilizatorii vor avea posibilitatea să studieze temele la obiecte, să vizioneze video educative, desene animate, filme  Discovery”, a accentuat Galina Davîdic.

La rândul său, directorul Bibliotecii raionale "D. Cantemir" din Ungheni, Nadejda Mihai, a prezentat proiectul "Părinţii se antrenează, copiii se distrează".

"Ar fi păcat ca un părinte, care merge cu copilul la bibliotecă să fie doar însoţitor, fără să beneficieze de un serviciu pe care biblioteca are posibilitatea să-l ofere ca, de exemplu, instruirea părinţilor în utilizarea aplicaţiilor şi tehnologiilor moderne îndrăgite de copii. O idee genială... în timp ce părinţii se antrenează, copiii se distrează. Dar nu am uitat că un copil de 0-6 ani are nevoie permanent de supraveghere, ocupaţie şi un spaţiu amenajat. În fiecare zi de duminică, la ora 11.00, un grup de 12 părinţi împreună cu copiii merg la bibliotecă, unde doi bibliotecari le dedică o oră doar lor. Interactivitatea activităţilor a sporit interesul comunităţii. Astfel, numărul participanţilor la activităţi a crescut la 15 părinţi. Aici copiii au posibilitatea să se distreze împreună la diverse activităţi", a precizat Nadejda Mihai. 

Proiectul va continua până în luna mai. Totodată, va fi creat un curs on-line de design şi management al proiectelor, care va fi pus la dispoziţie pentru toată comunitatea de bibliotecari. Acesta va fi administrat de Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova şi Biblioteca Naţională.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)  

img18002087

img18002087

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!