ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul militar în R. Moldova nu va mai fi obligatoriu

13:00 | 20.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Tinerii din Republica Moldova nu vor mai fi înrolaţi obligatoriu în serviciul militar, iar locul lor în armată îl vor lua militarii angajaţi prin contract. Anunţul a fost făcut astăzi de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, care a specificat că formaţiunea pe care o conduce va acorda tot sprijinul politic reformei care va fi demarată în scurt timp de Ministerul Apărării, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Plahotniuc, startul procesului de reformare a Armatei Naţionale va fi dat în scurt timp, iar din toamna anului curent numărul recruţilor înrolaţi în serviciu militar obligatoriu va fi micşorat.

„Încă de anul trecut, Partidul Democrat a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea armatei noastre în una profesionistă. Am solicitat o asemenea evaluare ca urmare a unor semnale ce au vizat condițiile pe care Armata le poate oferi tinerilor recruți, condiții insuficiente pentru o pregătire temeinică și un trai decent, pe perioada desfășurării serviciului militar. Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei care nu au bani să plătească, trebuie oprit pentru totdeauna”, a opinat Plahotniuc.

Şeful democraţilor a specificat că renunţarea la serviciul militar obligatoriu se va face etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor recrutați pentru Armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu. În paralel, Guvernul va rezolva problemele ce ţin de logistică, dar şi cele de ordin financiar.

„În urma reformei, mii de tineri vor fi scutiţi de povara recrutărilor obligatorii”, a conchis Plahotniuc.

În prezent, legislaţia prevede că cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de la 18 ani până la 27 de ani, care nu suferă de boli sau nu sunt încadraţi la studii, sunt înrolaţi în serviciul militar în termen. Durata acestui serviciu este de 12 luni.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002214

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!