ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Caricaturistul Valeriu Curtu a vernisat o expoziție personală la Chișinău

17:34 | 23.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. O expoziție personală de caricatură și grafică a artistului plastic Valeriu Curtu, stabilit în Germania, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 47 de lucrări, realizate de caricaturist de-a lungul anilor.

Solicitat de agenție, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Ghenadie Jalbă, a menționat că Valeriu Curtu este unul dintre cei mai reprezentativi caricaturiști, cunoscut în mai multe țări ale lumii. ”Artistul are în palmaresul său peste 100 de premii internaționale, inclusiv 20 de premii întâi”, a precizat Ghenadie Jalbă.

Prezent la eveniment, Florian Seitz, șef-adjunct al misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania în R. Moldova, a afirmat că Valeriu Curtu este stabilit de mai mulți ani la Berlin, unde din 2010 organizează și desfășoară Concursul Internațional de Caricatură din acest oraș. ”Expozițiile lui se bucură de succes în lumea întreagă. Valeriu Curtu este, cu adevărat, un clasic al genului”, a accentuat Florian Seitz. La rândul său, ziaristul Victor Pavliuc a subliniat că Valeriu Curtu este omul în stare să facă lumea mai bună. ”Deși a făcut mai multe caricaturi politice, are prieteni în lumea întreagă. Datorită lui, oamenii devin mai buni”, a mai spus Victor Pavliuc.

În mesajul său de salut, expediat cu ocazia acestei expoziții, președintele Uniunii Caricaturiștilor din România, Cristian Topan, a accentuat că ”Valeriu Curtu este unul dintre graficienii satirici din R. Moldova de largă recunoaștere internațională și este un artist complex, care a făcut și film de animație, artă decorativă, ilustrație de carte și afiș”.

Valeriu Curtu s-a născut la 24 aprilie 1956, în orașul Ungheni. A absolvit Școala de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și, în 1982 - Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK), secția animație. A colaborat cu studiourile ”Soiuzmultfilm” (Moscova) și ”Moldova-film” (Chișinău). În 1987 și-a încheiat studiile la Cursurile Superioare de Cinematografie (Goskino) din Moscova. Ca scenarist și regizor a produs șapte filme cu desene animate, iar în calitate de pictor-scenograf a asigurat apariția a două filme la Studioul ”Buciumul”. În același timp, a continuat să-și publice caricaturile în reviste și ziare din Europa: ”Krokodil” (Moscova), ”Eulenspiegel” (Germania), ”Urzica”, ”România Liberă”, ”Flacăra”, ”Rebus” (România), ”Chipăruș”, ”Vocea Poporului” (Chișinău).

În 1994 s-a stabilit la Berlin, Germania. Împreună cu soția, care este colegă de breaslă, a înființat propria galerie Kurtukunst, dar și a colaborat cu diverse ziare și reviste din Germania:”Bild am Sontag”, ”Partner”, ”Gartenfreund”, ”Stifting Warentest”, ”Europa-Express” (pictor-șef). Pe parcursul întregii sale activități de creație, Valeriu Curtu a participat la numeroase concursuri și festivaluri de caricatură. A fost distins cu peste o sută de premii, medalii și diplome, 20 dintre acestea fiind pentru primul loc.

Expoziția va fi deschisă până la 23 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002369

img18002369

img18002369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!