ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un concert aniversar al dirijorului Mihail Secichin a avut loc la Filarmonica Națională

11:34 | 14.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Un concert vocal-simfonic cu genericul ”Maestrul Mihail Secichin la 75 de ani și discipolii”  a avut loc ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din capitală, informează MOLDPRES.

Alături de omagiat, Maestru în Artă, au fost dirijorii Vladimir Andrieș, Dumitru Cârciumaru și Emil Luxemburg, soliștii Lilia Șolomei, Petru Racoviță, Natalia Margarit, Ghiulnara Raileanu, Lilia Lavric, Iurie Portnâh și Tatiana Gavriliță, Alexandru Prigalo și Inna Hatipova (pian), Anastasia Gusarova (flaut), Vladislav Secichin (violă) ș.a. Ei au fost acompaniați de Orchestra combinată a Companiei ”Teleradio-Moldova” și Filarmonicii Naționale ”S. Lunchevici”.

În program au răsunat creații de Mozart, Fouré, Borne, Saint-Saens, Offenbach, Verdi, Dvorak, Ceaikovski, Rimski-Korsakov, Dunayevsky, Luxemburg, Timofeev ș.a.

Mihail Secichin  s-a născut la 15 aprilie 1943 în oraşul Harkov, Ucraina. În 1966 a absolvit Institutul de Arte din Harkov, la specialitatea pian, şi în 1972 - Conservatorul de Stat din Kiev la specialitatea dirijat orchestral. A urmat studii postuniversitare la dirijat sub îndrumarea dirijorului ucrainean Stepan Turceak (1972-1975). Își începe cariera dirijorală ca angajat al Orchestrei Simfonice din Zaporojie (1976-1988), în 1988 se stabilește la Chișinău. La Teatrul Național de Operă şi Balet lucrează din anul 1989. Colaborează cu Sala cu Orgă, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Filarmonica de Stat din Botoșani (România). Susține o intensă activitate didactică, în calitate de profesor universitar al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003033

img18003033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!