ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurat Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret

13:13 | 19.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care se va desfășura în perioada 19-22 aprilie în R. Moldova, a fost inaugurată astăzi la Centrul Expozițional ”MOLDEXPO”  din capitală. La ediția din anul curent participă 150 de edituri din R. Moldova, România, Franța, China, Germania,  Kazahstan, Lituania, Polonia,  Rusia și Ucraina, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut,  Secretarul de Stat în domeniul Culturii, Andrei Chistol a menționat că  este o mare bucurie că cele 150 de edituri au venit cu 15 mii de titluri de carte. Totodată,  oficialul a subliniat că  trebuie să mergem și în spațiile rurale, astfel încât  să aducem  cartea cât mai aproape de copii.

La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că una dintre semnificațiile Salonului este unirea spiritualității românești.  ”Sub semnul Salonului se vor produce mai multe acțiuni culturale de anvergură.  De fapt, Salonul a devenit demult un simbol cultural al Chișinăului”,  a accentuat  Arcadie Suceveanu.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Claudia Balaban, inițiatoarea și organizatoarea Salonului,  a afirmat că acesta oferă diverse posibilităţi vizitatorilor de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare, de a afla despre noi titluri importante de carte, de a participa la discuţii şi întâlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri, întruniri profesionale, precum și de a procura cărți la preţuri reduse.

Potrivit sursei citate, Cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor vizitatori ai Salonului, este în acest an cea intitulată  „Poezii mici de crescut mare” de Vasile Romanciuc, ilustrată de Victoria Rață. Cartea va ajunge în 15000 de familii. Pe parcursul celor patru zile, în cadrul  Salonului vor fi lansate circa 80 de titluri de carte. Lansările se vor desfăşura în Pavilionul 3 Moldexpo, la liceele „Prometeu-Prim”, „Nikolai Gogol”, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, bibliotecile publice „Transilvania” și „Onisifor Ghibu” din Chişinău.

Consilierul Editurii ”Princeps Multimedia” din Iași, România, Daniel Corbu a spus că este pentru a unsprezecea oară la Salon, unde, de astă dată a adus Integrala poeziei lui Eminescu, precum și cărți semnate de Grigore Vieru, Iulian Filip, Aurelian Silvestru și alți scriitori basarabeni contemporani. În context, directorul  Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, academicianul Valeriu Matei a afirmat că instituția pe care o conduce sprijină financiar mai multe edituri din România, prezente la eveniment și, în același timp, va acorda cele trei premii principale ale Salonului.

La rândul său, scriitorul Iulian Filip a menționat că n-a lipsit la niciuna dintre cele 22 ediții ale Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care este unul dintre cele importante  evenimente culturale de acest gen din Europa de Est. Totodată, președintele Uniunii Editorilor din Moldova, Gheorghe Prini a  specificat că ediția din acest an se desfășoară sub semnul Centenarului Unirii și tocmai de aceea Editura ”Știința”, al cărui director este a venit cu mai multe cărți care reflectă  tematica respectivă.  

După inaugurarea Salonului,  a avut loc un eveniment special din cadrul programului „Ascultă povestea mea preferată”. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, a citit copiilor două povești japoneze și a discutat cu ei despre rolul cărții în viața sa.

Pe lângă standurile editurilor și distribuitorilor de carte, vor putea fi vizitate mai multe expoziții: expoziţia vizuală „Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara” a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, expoziția de artă „Din străbuni am moștenit” a copiilor de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și expoziția „Cărțile adună prietenii”, care va include cărțile scriitorilor din România, Lituania, Rusia, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, invitați la Salon.

Evenimentul este organizat de secția națională a Republicii Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”,  Uniunea Editorilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Comisia Națională pentru UNESCO a R. Moldova și alte instituții de cultură. Acesta se va încheia pe 22 aprilie cu decernarea premiilor.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18003157

img18003157

img18003157

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!