ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Spiridon Vangheli își serbează ziua de naștere

13:44 | 14.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Cunoscutul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, își sărbătorește astăzi cea de-a 86-a aniversare, informează MOLDPRES.

În cadrul unui interviu acordat reporterului MOLDPRES, scriitorul Spiridon Vangheli a menţionat că lumea copilăriei este una deosebită. „Guguţă este cel de-al doilea fecior al meu. Am scris şi o carte despre fete – „Crăiţa”. Mulţumesc pe această cale academicianului Mihai Cimpoi, care mi-a prefaţat-o. Mai am de scris vreo două cărţi. Un copil îmi scria: „Dumneata te-ai făcut mic ca să ne faci pe noi mari”. Eu zic, să ne ridicăm la nivelul copiilor noştri”, a subliniat  Spiridon Vangheli.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Spiridon Vangheli este un scriitor şi un educator de valoare naţională. „Prin tot ce a făcut - prin cărţi, prin manuale, prin întâlnirile sale cu cititorii -, el a demonstrat că numai copilul poate face viaţa mai frumoasă şi mai sfântă”, a remarcat Mihai Cimpoi.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Râşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguţă cînd era mic” ş.a. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale ”Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană,  finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.  

A tradus din poezia universală pentru copii: ”Iepurașul albastru” (1968), ”Fetița din Hiroșima” (1981), ”Peter  Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și ”Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii ”Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului. 

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18005051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!