ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul revine la problema eliminării obligativității ștampilei în activitatea de antreprenor

16:05 | 20.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a adoptat astăzi modificarea unor hotărâri de Guvern ce prevăd eliminarea obligativității ștampilei în activitatea de antreprenor, inclusiv la transporturile rutiere și exportul mărfurilor prin punctele de la frontiera moldo-ucraineană în care este instituit controlul comun, informează MOLDPRES.

În nota informativă la proiect se menționează că punctul 89 al Regulamentului privind eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de transporturi rutiere prevede că pe carnetul de drum se înscriu numele deţinătorului şi numărul autorizaţiei CEMT corespunzătoare, ca urmare aplicarea ştampilei deţinătorului autorizaţiei CEMT devine inutilă.

Hotărârea prevede eliminarea ștampilei și în cazul exporturilor mărfurilor prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene în care este instituit controlul comun, în particular Pevomaisk-Cuciurgan. Legislația în vigoare prevede că „exportatorul/reprezentantul său legal tipăreşte formularele certificatului de origine stocate în modulul „Certificate origine mărfuri" al Sistemului informaţional integrat vamal „ASYCUDA World", indică locul şi data completării certificatului, semnătura și/ sau ștampila exportatorului, conform acordurilor de comerţ liber”. Respectiv cuvintele „şi/sau ştampila" urmează să fie excluse.

De asemenea, cuvintele „ştampilă aplicată" de operatorul din businessul alimentar, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar, se înlocuiesc cu „semn distinctiv aplicat".

La 7 iulie 2016, Parlamentul a adoptat un proiect de modificare şi completare a unor acte legislative, prin care a fost exclus din textul unor legi obligativitatea utilizării ştampilei în activitatea agentului economic, ştampila devenind element opţional. Totodată, s-a considerat raţional ca ştampila să rămână obligatorie pentru autorităţile publice, ţinând cont de faptul că acestea reprezintă puterea de stat, notează Ministerul Justiției.

Autorii proiectului, aprobat astăzi de Guvern, subliniază că la elaborarea proiectului respectiv s-a pornit de la aceleaşi raţionamente care au stat la baza Legii din iulie 2016, şi anume de la faptul că în contextul dezvoltării tehnologiilor modeme, ştampila aplicată pe un document nu mai garantează veridicitatea actului. În acest sens, ştampila umedă devine un exerciţiu rudimentar ce trebuie înlocuit cu alte metode de identificare.

Potrivit unor estimări, anularea obligativității ștampilei pentru antreprenori ar reduce costurile de lansare a afacerilor cu 30 la sută, ceea ce va avea un impact pozitiv pentru companii, în special pentru tinerii antreprenori din domeniile inovatoare.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005242

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!