ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc în Italia vor primi pensii mai mari

11:51 | 28.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Decretul Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon pentru aprobarea semnării Acordului între Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale va fi publicat în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

R. Moldova și Italia au parafat  la 16 mai la Roma Acordul privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor.

Potrivit documentului, pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliul sau reședința.

Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Prevederile documentului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord.

Potrivit datelor oficiale, în Italia se află peste 140 mii de cetățeni moldoveni.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan) 

img18005535

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!