ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Vaslui, România a fost vernisată o expoziție de covoare basarabene

16:23 | 28.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. O expoziție itinerantă  cu genericul ”Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală al R. Moldova” a fost vernisată recent la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” din  orașul Vaslui, România, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, secretarul științific al muzeului de la Chișinău, Varvara Buzilă, a menționat că expoziția cuprinde 36 de covoare basarabene din secolele XVIII-XIX. ”Această expoziție are o dublă semnificație: pe de o parte, de a celebra Centenarul Unirii, iar pe de alta – de a promova bogăția scoarțelor basarabene în spațiile românești după ce  ”Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” au fost incluse în Lista reprezentativă UNESCO”, a precizat Varvara Buzilă.

La deschiderea expoziției au participat reprezentanți ai administrației celor două muzee – Petru Vicol, director general al MNEIN, dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, muzeografi, oameni de cultură ș.a.

În alocuțiunile lor, vorbitorii au evocat importanța evenimentului, valoarea istorică și spirituală a covoarelor prezentate. Potrivit organizatorilor, expoziția itinerantă „Imaginea lumii țesută în lână”, ajunsă pe locurile strălucitei victorii a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de la Podul Înalt (1475), va fi urmată și de alte evenimente.

Anterior, expoziția din R. Moldova a mai fost găzduită de Muzeul Țării Crișurilor (Oradea) și Muzeul Etnografic al Moldovei (Iași).

Ea va fi deschisă până la 15 august.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18006696

img18006696

img18006696

img18006696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!