ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumurile care servesc activităților agricole, ar putea fi vândute la prețul normativ al terenului

15:32 | 12.09.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Drumurile care servesc activităților agricole, precum și fâșiile forestiere proiectate, dar neplantate, ar putea să fie vândute de autoritățile publice locale proprietarilor de terenuri, potrivit unui proiect înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați din Parlament. Proiectul a fost avizat pozitiv în ședința de astăzi a Guvernului. Autorii documentului consideră că astfel  va fi facilitată consolidarea terenurilor agricole, informează MOLDPRES.

În prezent, din cauză că au fost proiectate un număr impunător de drumuri și alte bunuri ce servesc activitățile agricole, implicate în procese tehnologice în agricultură, care ocupă zeci de hectare, devine dificilă consolidarea unor terenuri agricole. Pentru unele câmpuri agricole, se impune elaborarea unor noi proiecte de organizare a teritoriului pentru fiecare localitate în parte, deoarece nu mai este necesară existența multora din aceste drumuri, ca urmare a defrișării plantațiilor multianuale existente, a consolidării terenurilor agricole.

Guvernul consideră totodată că, pentru a nu provoca litigii în ceea ce privește accesul altor proprietari de terenuri, „sunt necesare reglementări ce țin de restricții pe care le poate stabili administrația publică locală la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor”. Referitor la fâșiile forestiere proiectate, dar neplantate, este necesar plantarea acestora în vederea prevenirii degradării și eroziunii solurilor, se mai spune în aviz.

Guvernul mai menționează că proiectul are carențe de natură legislativă, care necesită a fi înlăturate, cum ar fi, de exemplu, norme ambigue și interpretative. 

Cabinetul de miniștri mai menționează că susține proiectul, dar autorii trebuie să țină cont de recomandările făcute.

Proiectul de lege urmează să fi prezentat Parlamentului spre examinare.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!