ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Națională a inaugurat o expoziție consacrată patrimoniului cultural european

15:10 | 11.10.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Patrimoniul cultural european” a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc în cadrul unul șir de acțiuni sub genericul ”Patrimoniul cultural: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”, organizate în această zi de către instituție în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 și Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că expoziția cuprinde peste 300 de cărți și documente din patrimoniul colecțiilor Bibliotecii Naționale.

”În premieră, este propusă în atenția publicului larg o colecție inedită ”Hărți europene medievale: secolele XVI-XVIII”. Acestea din urmă reprezintă patrimoniul național al Republicii Moldova prin valoarea lor istorică, simbolică, științifică și artistică. Un loc aparte în materialele expuse îl are patrimoniul literar și arta plastică, precum și exponatele audiovizuale, care vin să completeze această bogată expoziție”, a precizat Elen Pintilei.

Prezent la eveniment, profesorul universitar Gheorghe Postică a subliniat că patrimoniul cultural constituie ceea ce am păstrat de la părinții, bunicii și străbunicii noștri. ”Pentru noi această moștenire este scumpă. Republica Moldova a ratificat toate convențiile UNESCO ce țin de patrimoniul cultural. Totodată, în ultimii ani am reușit să adoptăm mai multe legi ce țin de protejarea patrimoniului cultural imaterial, mobil și istoric. La etapa actuală, lucrăm la elaborarea Legii privind protejarea monumentelor istorice, de arhitectură, care nu dispun de un sistem închegat de protecție. De asemenea, avem un proiect finanțat de Uniunea Europeană  pentru susținerea patrimoniului cultural. În prezent, specialiști din Italia ne ajută să corectăm direcțiile și politicile în domeniul protejării patrimoniului cultural”, a accentuat Gheorghe Postică.

Expoziția va fi deschisă până la 18 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18009138

img18009138

img18009138

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!