ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi scriitori și o pictoriță din R. Moldova au fost distinși cu Diplomele de Onoare IBBY

12:52 | 19.10.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc astăzi festivitatea de decernare a Diplomelor de Onoare IBBY (Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret) laureaților anului 2018 – scriitorilor Vasile Romanciuc, Nicolae Rusu și pictoriței Violeta Zabulica-Diordiev, informează MOLDPRES.

Directorul instituției, Claudia Balaban, președintele Secției Naționale IBBY, a menționat că scriitorul Vasile Romanciuc a intrat în posesia Diplomei de Onoare IBBY pentru cartea „Puiul mamei, dragul tatei”, pictorița Violeta Zabulica-Diordiev  - pentru ilustrarea cărții „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole și scriitorul Nicolae Rusu - pentru traducerea cărții „Când părinții nu-s acasă” de Miroslava Metleaeva. De asemenea, această diplomă internațională a fost înmânată și editurilor „Prut” și „Arc”, care au publicat cărțile menționate.

Prezent la eveniment, scriitorul Vasile Romanciuc a menționat că această diplomă ar trebui s-o împartă cu editorii, bibliotecarii, profesorii și elevii care promovează carte. ”Poeții, când scriu o carte, au o muză. Muza mea este copilăria, iar copiii îmi dau aripi de carte”, a subliniat Vasile Romanciuc. La rândul său, scriitorul Nicolae Rusu a afirmat că atunci când a tradus cartea Misolavei Metleaeva s-a simțit cu adevărat copil, iar  pictorița Violeta Zabulica-Diordiev a spus că de mult timp a visat să ilustreze o carte despre o pisică, așa cum este cea din cartea Claudiei Partole.

Diploma de Onoare IBBY se decernează din 1956 celor mai bune cărţi, editate în ţările membre ale IBBY (Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret). Până în 1974 s-a numit Diploma de Onoare ”Hans Christian Andersen”. Spiridon Vangheli deține Diploma de Onoare ”Hans Christian Andersen” pentru anul 1974 pentru cartea „Ministrul bunelului”. În perioada sovietică, dintre scriitorii noștri doar Grigore Vieru a mai obținut această distincție în 1988.

În prezent, cele 79 de țări membre ale IBBY, printre care din 1996 este și Republica Moldova, au posibilitatea să înainteze, o dată la doi ani, la Diploma de Onoare IBBY cele mai bune cărți pentru copii la trei secţiuni: „Autor”, „Ilustrator”, „Traducător”. Din 2002, Secția Națională IBBY în R. Moldova înaintează constant cele mai bune cărți pentru copii și tineret la această distincție internațională. În total, sunt 22 de laureați ai Diplomei de Onoare IBBY în Republica Moldova. Unii dintre ei au deja câte două diplome (Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu și Violeta Zabulica-Diordiev)  

IBBY este o organizaţie internaţională fondată la Zurich, Elveţia, în 1952, având ca obiectiv principal promovarea editării şi difuzării cărţilor de valoare pentru copii şi tineret.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18009382

img18009382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!