ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Cantemir va gestiona iluminatul stradal cu ajutorul unor tehnologii inteligente și eficiente energetic

09:44 | 09.11.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Cantemir este printre primele orașe din Republica Moldova care va gestiona iluminatul stradal cu ajutorul unor tehnologii inteligente și eficiente energetic. Noul sistem a fost inaugurat ieri, după ce a fost instalat şi testat în cadrul unui proiect, finanţat de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Noul sistem de iluminat stradal permite dirijarea și controlul la distanță, prin intermediul rețelelor mobile GSM, fără ca operatorii să părăsească locul de muncă, economisind, astfel, timp pentru soluţionarea situațiilor de urgență. De asemenea, poate fi schimbat orarul și intensitatea de iluminare, în funcție de perioada de timp și gradul de utilizare a străzii. "O astfel de tehnologie inteligentă, în combinație cu lămpile de tip LED, eficiente energetic, permite economisirea cu până la 80% din electricitate în comparație cu linia de bază, oferind o calitate bună a luminii stradale. Datorită acestui sistem se vor economisi zeci de mii de lei pe an", susțin surse de la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabilă.

Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat stradal din Cantemir au fost realizate pe 27 de străzi, cu o lungime totală de 11,2 km. Circa 419 de lămpi vechi au fost înlocuite cu LED-uri eficiente energetic, cu o durată de viață de 13 ani. Prin modernizarea iluminatului stradal, orașul va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 98 t/an, echivalentul a 4451 de arbori plantați și la realizarea angajamentelor climatice.

„Reducerea cheltuielilor la electricitate va asigura nu doar protejarea mediului, dar va îmbunătăți și serviciile publice. Acest fapt este important pentru bugetul municipal, deoarece fondurile economisite vor fi utilizate pentru investiții noi în domenii precum educație, proiecte sociale”, a menţionat Roman Ciubaciuc, primarul orașului Cantemir.

Noul sistem de iluminare din localitate a devenit posibil grație proiectului finanțat de UE „Undă Verde Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, implementat în orașele Cantemir și Ocnița de către „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile” în colaborare cu autoritățile publice locale, în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”. Orașul Cantemir (în jur de 5000 de locuitori) a semnat Convenția Primarilor în anul 2012.

Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, a subliniat că „aceasta este o poveste de succes care demonstrează încă o odată beneficiile concrete și tangibile care au fost aduse cetățenilor Republicii Moldova datorită sprijinului UE".

Costul total al proiectului de la Cantemir este de 250 mii de euro, din care 80% reprezintă fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, 30 mii de euro sunt contribuția orașului Cantemir și 20 mii de euro - grant oferit de Fondul pentru Eficiență Energetică.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18010035

img18010035

img18010035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!