ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de struguri de masă vor putea beneficia de granturi de la USAID

12:21 | 28.11.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Un proiect al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunţat un apel de granturi pentru practici intensive de producere a strugurilor de masă. Potențialii beneficiari pot prezenta solicitările până pe data de 17 decembrie, transmite MOLDPRES.

Granturile sunt destinate producătorilor de struguri de masă care intenționează să introducă și să disemineze tehnologii și practici intensive de producere a strugurilor de masă, precum și organizațiilor de producători agricoli, instituțiilor de cercetare-dezvoltare, prestatorilor de servicii de extensiune agricolă pentru sporirea capacităților consultanților naționali în domeniul sistemelor intensive de producere a strugurilor de masă.

Bugetul total pentru această activitate este de 2,15 milioane de lei, beneficiarii selectați urmând să beneficieze de sume individuale între 300 şi 600 de mii de lei.

Granturile vor fi acordate în special pentru înființarea plantațiilor utilizând sisteme de producere intensive Tendone/Pergola sau Gable; instalarea plasei antigrindină și/sau anti-ploaie în aceste plantații; achiziționarea de mașini și echipamente specializate pentru producerea intensivă de struguri de masă ş.a.

Susţinerea financiară pentru producătorii autohtoni de struguri va fi acordată prin proiectul USAID “Agricultura performantă în Moldova”. În anul 2018, programul a acordat suport de grant și asistență tehnică pentru înființarea a patru loturi demonstrative Tendone/Pergola și Gable în raioanele Cahul, Ialoveni și Criuleni, care au demonstrat rezultate încurajatoare privind potențialul acestor sisteme în condițiile Republicii Moldova și au servit drept bază pentru includerea acestor tehnologii în măsurile de suport al Fondului National de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. 

img18010638

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!