ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorii din R. Moldova au marcat Centenarul Marii Uniri

16:22 | 30.11.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Un eveniment festiv cu genericul ”Centenarul Unirii. Să sărbătorim împreună” a avut loc astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” a vernisat o expoziție de carte, documente și fotografii, dedicată precursorilor și protagoniștilor Marii Uniri: Alexei Mateevici, Simion Murafa, Ion Buzdugan, Constantin Stere, Pantelimon Halippa, Ștefan Ciobanu ș.a. Potrivit directorului instituției, Vasile Malanețchi, printre exponate se află textul cuvântării lui Alexei Mateevici rostite la Congresul Învățătorilor din Basarabia de la 25 mai 2017, precum și cel al discursului lui Constantin Stere, prezentat în ședința Sfatului Țării, când s-a votat Unirea.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Centenarul Unirii este un bun prilej de a ne aminti de înaintașii noștri care au contribuit la realizarea acestui ideal al tuturor românilor – constituirea unui stat unitar național în hotarele sale firești. În context, prozatorul Vladimir Beșleagă a vorbit despre scriitorii români basarabeni din secolul XX, care au participat activ la mișcarea de eliberare și renaștere națională.

În cadrul evenimentului, editorul Anatol Vidrașcu a prezentat cărțile publicate și dedicate Centenarului Marii Uniri, iar elevii Liceului ”Prometeu-Prim” au susținut un recital literar-muzical.

Evenimentul festiv cu genericul ”Centenarul Unirii. Să sărbătorim împreună” a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”.

img18010764

img18010764

img18010764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!