ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul de lectură ”Bătălia cărților” și-a desemnat câștigătorii

16:48 | 08.12.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Cea de-a IV-a ediție a concursului de lectură ”Bătălia cărților”, care s-a desfășurat în perioada martie-octombrie curent, organizat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din capitală în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, România, și-a desemnat astăzi câștigătorii pe segmentul adolescenți,  informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul bibliotecii ”B. P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi a menționat că scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate celor două categorii de vârstă: copii (11-14 ani) și adolescenți (14-18 ani).

Potrivit sursei citate, înregistrarea s-a făcut în toate filialele bibliotecii, prin completarea unui dosar de participare. Pentru a intra în finală, participanții au avut de citit o listă de 10 cărți recomandate și de întocmit fișe de lectură pentru fiecare titlu. Astfel, la categoria copii au fost înregistrați peste 300 de participanți, dintre care 108 au citit toate cărțile recomandate, iar la categoria adolescenți - 178 de elevi, dintre care 40 au citit toate cărțile recomandate.

Evenimentul a cuprins câteva etape, în cadrul cărora concurenții finaliști au prezentat pledoaria ”Convinge-mă să citesc!”, susținând cartea preferată din lista recomandată și au răspuns la întrebările adresate de juriu, format din scriitori, critici literari, bibliotecari, precum și de public.

Criticul literar Maria Pilchin, membră a juriului, a afirmat că pentru etapa finală au fost selectați 15 concurenți. ”Pe lângă faptul că au prezentat câte un discurs bine argumentat, copiii au demonstrat că pot improviza și au răspuns corect la toate întrebările. Totodată, am observat că ei sunt sensibili la anumite valori general-umane, precum ar fi viața, dragostea ș.a.”, a  subliniat Maria Pilchin.

În urma deliberărilor, Diana Damir, elevă la Liceul Teoretic ”Gaudeamus”, cititoare la Filiala ”Transilvania” a fost desemnată ”Cititorul anului 2018”, iar cartea anului, care a acumulat cele mai multe puncte este cea intitulată  ”Zid după zid” de David Levithan. Premiul pentru cea mai bună pledoarie a fost obținut de  Valeria Toporeț (Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Biblioteca Centrului Academic Internațional ”Mihai Eminescu”), iar premiul pentru cea mai bună fișă completată – Nicoleta Talmazan de la același liceu și aceeași bibliotecă.  Cu premiul pentru cea mai bună  fișă de lectură pentru cartea anului 2018 s-a ales Victor Luca, elev la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Chișinău.

Concursul de lectură ”Bătălia cărților” a fost inițiat în anul 2015. Mâine,  la Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” va avea loc etapa finală a concursului la categoria copii.

img18011009

img18011009

img18011009

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!