ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei raioane şi mai multe ONG-uri vor coopera pentru a lansa construcţia autostrăzii Chişinău–Ungheni

13:06 | 20.12.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/.  Conducerea raioanelor Ungheni, Călăraşi, Străşeni şi şapte organizaţii neguvernamentale în domeniul mediului au semnat astăzi un memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea infrastructurii drumurilor din R. Moldova. Documentul prevede mai multe acţiuni pentru promovarea necesităţii construcţiei autostrăzii Chişinău–Ungheni, ce va fi interconectată la reţeaua europeană de transport, transmite MOLDPRES.

“Am decis să colaborăm pentru a realiza împreună diferite activităţi ce vor ţine de crearea proiectelor, cu finanţare rambursabilă sau granturi, pentru a face posibilă construcţia autostrăzii Chişinău–Ungheni, ce va fi interconectată la traseul Ungheni–Iaşi–Târgu Mureş din România. Astfel, vom avea acces la un drum european de calitate”, a menţionat Iurie Calestru, directorul Institutului de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor.

Conform memorandumului, partenerii vor coopera pentru a obţine finanţare externă şi internă, care va face posibilă implementarea parţială sau integrală a proiectelor.  “Pentru asta, în primul rând,  sunt necesare studii de fezabilitate, pe care ne propunem să le elaborăm de comun acord”, a precizat Gabriel Mărgineanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului şi Societăţii “Biotica”.

Iniţiativa este apreciată de administraţiile locale ale celor trei raioane implicate, care văd în această autostradă mai multe posibilităţi  de a dezvolta infrastructura şi a spori fluxul de investiţii.

“Cu susţinerea partenerilor externi am reuşit să construim centura de ocolire, iar dacă reuşim să construim această autostradă, am putea edifica şi un pod cu serviciu vamal şi punct unic de control. Toate acestea ar interesa investitorii şi ar motiva oamenii să rămână acasă”, a specificat Alexandru Brânză, vicepreşedinte al raionului Ungheni.

Memorandumul semnat astăzi este prevăzut pentru cinci ani, iar planificarea detaliată a acţiunilor va fi stipulată într-un acord separat.

img18011383

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!