ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O asociaţie modernă de locatari a fost creată la Ungheni

11:02 | 03.01.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/.  Un nou model de asociaţie de locatari a fost constituit recent în municipiul Ungheni. Scopul acesteia este de a asigura o administrare eficientă a blocurilor de locuit şi a îmbunătăţi starea de confort a locatarilor, transmite MOLDPRES.

Noua asociaţie a fost denumită “Casa modernă” şi va gestiona patru blocuri din cartierul Centru al oraşului. Constituirea asociaţiei face parte din  Proiectul „Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Ungheni”, cofinanțat de către Programul Polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei, și implementat de Primăria municipiului Ungheni.

Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a salutat inițiativa şi s-a arătat convins că în urma acesteia unghenenii vor avea doar de câştigat.  „Cu susţinerea partenerilor polonezi, în vara anului 2018, au început lucrările de modernizare a curților mai multor blocuri de locuit. Este vorba de o investiție în valoare de circa 1,5 mln de lei, dar care prevede şi condiţia creării acestei asociaţii de locatari, pentru a asigura durabilitatea proiectului implementat. Sperăm ca această experienţă să fie preluată şi de alte sectoare din Ungheni şi chiar poate şi de alte oraşe din ţară”, a menţionat Ambros.

Membrii noii asociaţii de locatari din Ungheni vor avea de achitat cotizaţii lunare. Astfel, pentru apartamentele cu o odaie se va achita 10 lei, cu 2 odăi – 20 lei/lună,  cu 3 odăi – 30 de lei şi cu 4 odăi – 40 de lei per lună. Banii colectați vor fi depuși în contul bancar al asociației, constituindu-se „fondul de zestre” al organizației care nu va fi cheltuit în primele 5 luni. „Aceste 5 luni vor fi pentru noi o perioadă de testare. Toți vor face muncă de voluntariat. În funcţie de suma acumulată, vom înțelege dacă organizația este una viabilă și funcțională. Împreună cu locatarii am hotărât ca evidența să se țină pentru fiecare scară”, a explicat Raisa Smerdov, membră a asociaţiei “Casa modernă”.

Crearea asociațiilor de locatari este o practică des întâlnită în statele europene, şi are un important avantaj pentru că funcționează în baza unui cadru legal. Orice abatere poate fi sesizată și se pot lua măsuri legale împotriva celor care nu-și îndeplinesc responsabilitățile sau încalcă legea.

Întrebat de MOLDPRES care ar fi succesul unei asociații de locatari moderne în Ungheni, Alexandru Ambros a explicat că cel mai important este că oamenii sunt uniți pentru o cauză comună: „Afară de faptul că cetățenii dețin în proprietate un apartament, ei au și un acoperiș, un subsol comun cu vecinii, au aceeași curte. Asocierea va permite locuitorilor să identifice cele mai bune soluții pentru problemele comune. Împreună locatarii vor decide cum vor fi cheltuiți banii colectați în asociație, iar conlucrarea dintre ei va duce la creşterea gradului de confort al populaţiei, a atractivităţii curţii, dar şi la stoparea fenomenului de degradare a mediului înconjurător. Personal consider asociația de locatari un bun model de responsabilizare civică”, a relevat edilul de Ungheni.

img19000040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!