ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea ecologică a resurselor acvatice din sudul ţării a fost discutată la Cimişlia

12:04 | 07.02.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Starea ecologică a resurselor acvatice din regiunea de sud a R. Moldova, protecția și conservarea acestora au fost câteva din subiectele dezbătute ieri, în cadrul unei conferințe regionale care s-a desfășurat la Cimișlia, transmite MOLDPRES.

Conferința a fost organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu susţinerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției "Apele Moldovei", Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Inspectoratelor Ecologice teritoriale, Comitetelor sub-bazinelor hidrografice regionale, organizaţiilor neguvernamentale de mediu, autorităţilor locale din cele opt raioane din sudul ţării.

Participanţii au examinat mai multe posibilităţi de eficientizare a proceselor decizionale ce țin de utilizarea, protecția și conservarea resurselor de apă la nivel local și regional.

Potrivit lui Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, în prezent, în ţară se atestă o stare ecologică precară a resurselor acvatice, inclusiv în sudul Republicii Moldova, fapt care impune luarea unor măsuri concrete pentru asigurarea securității ecologice și alimentării cu apă de calitate a cetățenilor. “O soluție ar fi aplicarea cadrului legislativ care reglementează gestionarea resurselor acvatice și încurajează utilizarea Comitetelor de bazin și sub-bazin hidrografic ca instrumente de administrare în comun a bazinelor acvatice și a râurilor”, a specificat Reniţă.

“Scopul nostru este nu doar de a asigura cu apă cât mai multă populaţie din localităţile regiunii de sud, ci şi de a alimenta cu apă de calitate, curată, deoarece asigurarea cu apă calitativă este unul dintre criteriile unui nivel de trai bun”, a menţionat Maria Culeșov, directorul ADR Sud. În context, oficialul s-a referit la proiectele de aprovizionare cu apă și canalizare implementate în Regiunea de Dezvoltare Sud din Fondul Național de Dezvoltare Regională și cu suportul partenerilor de dezvoltare, printre care construcția apeductului magistral Leova-Iargara. Acesta urmează să aducă beneficii unui număr de peste 20 mii de locuitori din sudul țării, asigurându-le accesul la servicii moderne de aprovizionare cu apă și de canalizare.

img19001042

img19001042

img19001042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!