ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O construcţie subterană a fost descoperită la Grigoriopol

12:09 | 21.02.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Un tunel cu mai multe nişe în pereţi a descoperit recent la Grigoriopol o localnică, transmite MOLDPRES cu referire la surse electronice.

Etnograful Natalia Berzan, care este şi membru al Societăţii geografilor din regiunea transnistreană, susţine că asemenea construcţii subterane au mai fost găsite şi înainte în această localitate, însă până în prezent aşa şi nu este clar când, cum şi pentru ce au fost săpate. „Nişte cercetări anume nu au fost organizate, iar localnicii în etate nu cunosc nimic despre provenienţa tunelelor, deşi presupun că acestea au apărut cu mult înainte de întemeierea oraşului Grigoriopol”, a afirmat Natalia Berzan.

Etnograful este preocupată demult de tema canalelor subterane din această localitate. Ea a reuşit să acumuleze mai multe informaţii despre construcţii, iar în unele chiar să pătrundă. „În aceste canale nu se resimte umezeală, iar temperatura ajunge până la 15 grade Celsius. Judecând după toate semnele, aici există microclimat, iar unele detalii arată că subteranele sunt dotate cu canale de ventilare”, a explicat Natalia Berzan, citată de novostipmr.md.

La rândul lor, alţi cercetători din stânga Nistrului susţin că Grigoriopol nu este singura localitate unde au fost găsite construcţii subterane. Fenomene arhitectonice similare au fost descoperite şi la Bender, Dubăsari, Raşcov şi Tiraspol.

„În regiune există mai multe reţele subterane de acest fel, care prezintă un mare interes pentru specialişti. Acestea au fost construite după acelaşi principiu arhitectonic, sunt dotate cu comunicaţii şi sunt bine păstrate”, a menţionat Alexandr Gornostali, directorul Societăţii istorico-geografice din regiunea transnistreană.

Potrivit lui Gornostali, este nevoie de o campanie de cercetare competentă, cu antrenarea mai multor specialişti de diferit profil, în primul rând arheologi şi arhitecţi, care în urma investigaţiilor să limpezească mai multe lucruri asupra istoriei şi menirii construcţiilor subterane din stânga Nistrului.

Grigoriopol este un oraș situat pe malul stâng al Nistrului, la o distanță de 53 de km de Chișinău. Localitatea este amplasată pe confluența cu Nistrul a râulețului Ciorna, cunoscut drept Comorul, care este şi vechea denumire a oraşului. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1792.

img19001473

img19001473

img19001473

img19001473

img19001473

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!