ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În satul Japca, raionul Floreşti, a fost inaugurat sistemul de asigurare cu apă

11:24 | 25.05.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Satul Japca, raionul Florești, are acces la apă potabilă la robinet, după ce ieri în localitate a fost inaugurat un nou sistem de alimentare cu apă. Construcția și montarea a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu program de dezvoltare regională implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), transmite MOLDPRES.

"Obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național, iar proiecte de acest fel trebuie să fie multiplicate în toată țara", a declarat, la ceremonia de inaugurare, deputatul în Parlamentul R. Moldova, Eugeniu Nichiforciuc. La rândul său, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, care a reprezentat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a subliniat importanța apei de calitate în viața de zi cu zi şi i-a îndemnat pe săteni să consume cu grijă apa.

Lucrările de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă a satului Japca au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca", implementat de ADR Nord. 

În satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,93 km. De asemenea, s-au construit rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 12,65 km și au fost construite un rezervor de apă (50 m3) și o stație de pompare (17 m3/h). Totodată, pe teritoriul localității au fost instalați 11 hidranți și au fost construite 39 de cămine de vizitare și golire. Debitul izvorului de la Japca (550 m3/zi) permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale.

Valoarea sistemului de alimentare cu apă a satului Japca se cifrează la 7,31 milioane de lei, dintre care 6,54 milioane de lei au fost alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova, iar 159 de mii de lei reprezintă contribuția administrației publice locale și 612 mii de lei - contribuția locuitorilor.

Satul Japca face parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, realizat de ADR Nord în parteneriat cu Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al proiectului se estimează la 66,86 milioane de lei, dintre care 29,90 milioane de lei sunt solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești", operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!