ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şcolile profesionale din Bubuieci şi Nisporeni au început înscrierea pentru specialităţile apicultură şi producerea pomuşoarelor

11:00 | 20.07.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/.  Şcolile profesionale din Bubuieci și Nisporeni, singurele din Republica Moldova care pregătesc meseriași pentru sectorul apicol și cel de producere a pomușoarelor, au început în luna iulie înscrierea elevilor pentru anul de învățământ 2019-2020. Școlile afirmă că tinerii ar trebui să fie interesați de astfel de meserii, deoarece domeniile respective au o creștere constantă în ultimii ani, transmite MOLDPRES.

Școala profesională din comuna Bubuieci a rămas singura școala profesională din ţară care pregătește meseriași pentru sectorul apicol. Pentru a corespunde cerințelor, instituţia, cu ajutorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), și-a dotat sălile și atelierele de studiu cu  echipamente performante, folosite în prezent de apicultorii profesioniști. Zinaida Sajin, directorul Școlii profesionale Bubuieci, afirmă că meseriașii în apicultură sunt la mare căutare, de vreme ce  un apicultor care are cel puțin 100 de stupi deja are nevoie de ajutor în prisaca sa. „Totodată, absolvenții școlii, instruiţi, cu abilități şi cunoștințe, își pot deschide propriile afaceri, fiind zeci de exemple ale absolvenților noştri care au astăzi propriile prisăci”, a relevat Zinaida Sajin.

În acelaşi timp, în acest an de învăţământ, Școala profesională din orașul Nisporeni va lansa pentru prima dată în Republica Moldova un program de studiere a meseriei de cultivator de pomușoare. Acest domeniu, care înregistrează ascensiune rapidă în ultimii ani, se confruntă cu lipsa muncitorilor calificați, lucru pe care îl confirmă Asociația „Pomușoarele Moldovei”. Pentru a asigura pregătirea cultivatorilor de pomușoare, școala a fost dotată cu echipamente oferite de USAID.

Meseriile de apicultor și de cultivator de pomușoare se studiază doi ani, iar pe parcursul acestei perioade, elevii sunt asigurați cu cămin, bursă și alimentație.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați oficial 7300 de apicultori. Un apicultor deține în medie 32 de familii de albini. În perioada 2006-2018, volumul producției de miere a crescut de circa zece ori. În același timp, din 2013 până în 2018, suprafața plantată cu pomușoare, la nivel de țară a crescut cu 3-4% anual, de la 1000 la 4000 de hectare. Conform unor estimări, în Moldova activează circa 800 de producători de pomușoare.

img19005665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!