ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Accidentul din Rusia nu a influenţat nivelul radiologic din R. Moldova, conform autorităţilor

14:41 | 14.08.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Explozia produsă săptămâna trecută în localitatea Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk) din Rusia nu a influenţat în nici un fel nivelul radiologic din Republica Moldova, a declarat pentru MOLDPRES Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.

“Accidentul din Rusia nu a avut nici un impact asupra situaţiei radiologice din ţara noastră. Aceasta rămâne să fie în conformitate cu normele admise şi nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea, cu atât mai mult pentru viaţa populaţiei”, a explicat, la solicitarea Agenţiei, Ion Apostol.

Informaţia a fost confirmată şi de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care indică Cod Verde la capitolul calităţii aerului, iar nivelul poluării aerului este prognozat ca redus.

Şi autorităţile din România indică că în acest sens se atestă o stare de lucruri normală. “Nivelul de radiaţii pe teritoriul României nu a crescut, în urma exploziei din Rusia”, a anunţat, miercuri, 14 august, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Agerpres.

Nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk au crescut până la 16 ori, după accidentul care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, conform autorităților ruse. Agenţia rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunţat că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei. Alţi trei angajaţi ai agenţiei au fost răniţi, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.

img19006353

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!