ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Plăcintelor şi Sarmalelor se desfăşoară la Chişcăreni, raionul Sângerei

12:53 | 15.09.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor se desfăşoară, duminică, 15 septembrie, în satul Chișcăreni, raionul Sângerei. Evenimentul este la a 9-a ediție și se înscrie în programul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, organizate de autorităţile Republicii Moldova cu susţinerea partenerilor de dezvoltare, informează MOLDPRES, care este şi partener media al acţiunii.

Sărbătoarea plăcintelor și sarmalelor a întrunit zeci de gospodine din localitate care s-au întrecut în pregătirea celor mai îndrăgite specialităţi din bucătăria naţională. Bucătăresele de la Sângerei au gătit pentru câteva sute de vizitatori ai festivalului, oaspeţi din alte raioane ale ţării şi din străinătate. Potrivit autorităţilor locale, în acest an, Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor a găzduit mai mulţi turişti faţă de anii trecuţi, ceea ce înseamnă că devine un eveniment tradiţional pentru regiune.

Agenda festivalului de la Chişcăreni include o paradă a portului popular, susţinută de mai multe colective artistice din zonă, prezentarea rezultatelor proiectului ”Acces pentru succes”, implementat de Asociaţia obştească ”Baștina-Chișcăreni” și proiectele Grupului de acţiune locală ”Hora Ciulucului”, care se implementează în prezent. De asemenea, sunt organizate cinci master-class-uri de confecționare a covorului în bumbi, suvenirelor, brodatului iei, suvenirelor din pănuşe ş.a. Pentru vizitatori este organizat un program cultural-artistic, degustări, iar gospodinele din localitate vor povesti despre tehnicile pregătirii plăcintelor şi sarmalelor „ca la Chişcăreni”.

„Festivalul de la Chișcăreni este sarea și piperul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Pe lângă forumurile economice și conferințele pe care le desfăşurăm, festivalurile ca cel din raionul Sângerei creează o imagine completă a regiunii noastre”, au menționat pentru MOLDPRES surse de la  Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.

În prezent, mai multe localităţi din ţara noastră sunt remarcate ca gazde ale festivalurilor dedicate diferitelor produse şi activităţi tradiţionale pentru Moldova. Astfel, în R. Moldova există festivaluri ale mărului, cartofului, căpşunii, florilor, strugurelui, copăceilor, bostanilor, pescarilor, mierii, prunei, piersicilor ş.a.

Programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord prevede mai multe activităţi ce vor avea loc până pe data de 20 septembrie, în diferite localități din nordul ţării.

img19007238

img19007238

img19007238

img19007238

img19007238

img19007238

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!