ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Migrația economică constituie un factor decisiv în dinamica scăderii populației

11:09 | 04.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz, a declarat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES că migrația economică este un factor decisiv în dinamica scăderii populației din Republica Moldova.

"Dacă la finele anilor nouăzeci ne-am confruntat cu primul val de migrație economică, unul datorat crizei lipsei locurilor de muncă prin care a trecut statul moldovean, în acest moment ne confruntăm cu cel de al doilea val de migrație, cel al plecării persoanelor educate. Datele Biroului Național de Statistică arată că în perioada 2017-2018 din R. Moldova au plecat o sută de mii de locuitori. Persoane tinere, cu un grad înalt de calificare", a spus Olga Gagauz.

Potrivit demografului, 2014 - anul în care Uniunea Europeană a liberalizat regimul de vize cu Republica Moldova ,nu a fost unul care să înregistreze un număr mare de migranți moldoveni cu destinația UE. "Primul val al migranților moldoveni s-a înregistrat la finalul anilor nouăzeci. În prezent se înregistrează un al doilea val de migranți, al persoanelor educate care își doresc să ofere copiilor lor acces la educație și sănătate mai bun", a menționat Olga Gagauz.

Interviul în exclusivitate acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES poate fi urmărit pe pagina web, moldpres.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!