ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un artist plastic originar din R. Moldova a obținut Marele Premiu la o expoziție în Slovacia

02:57 | 03.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Cunoscutul artist plastic din R. Moldova, Teodor Buzu, stabilit în Cehia, a obținut recent Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat 43 de artiști din Europa cu 109 lucrări. Lucrările premiate ale lui Teodor Buzu sunt: ”Cascade” și ”Dimineață liniștită”.

Potrivit artistului plastic ceh Jiří Kornatovský, acuarelele lui Teodor Buzu redau adevărul, este o exprimare deosebit de puternică, permanent prezentă, o comunicare a unei experiențe personale profunde. ”Acuarela este stăpânită de el cu o virtuozitate desăvârșită, jucând un rol decisiv pentru întreaga operă, fapt ce trezește admirație. Ceea ce este cel mai remarcabil în acuarela și în general în lucrările lui Teodor Buzu o constituie o legătură rar întâlnită a unei senzualități fine, unei spiritualități cu o raționalitate constructivă. Gestul artistic al lui Teodor Buzu se manifestă printr-o pată colorată transparentă care creează impresia adâncimii în spațiu”, a remarcat Jiří Kornatovský.

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. A studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 - la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar şi s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău.

Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație. Este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. A participat la circa 100 de expoziții colective și a avut peste 80 de expoziții personale.

img20000035

img20000035

img20000035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!