ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Următoarea săptămână va începe cu vreme caldă, dar va finaliza cu frig şi ninsori

14:05 | 02.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Primele zile din săptămâna următoare vor fi determinate de temperaturi ridicate, însă în a doua jumătate a perioadei iarna va încerca să se impună, mercurul termometrelor coborând până la valori diurne sub zero grade, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), luni şi marţi, 3-4 februarie, termometrele vor indica, ziua, până la 8-12 grade Celsius, iar noaptea, în funcţie de zonă geografică, până la 1-6 grade cu plus.

De miercuri, iarna totuşi se va resimţi, meteorologii prognozând în a doua jumătate a săptămânii până la 8 grade de ger, noaptea, şi între minus 3 – plus 2 grade Celsius, pe întreg teritoriul ţării. De asemenea, în următoarele şapte zile, în toată ţara, sunt posibile precipitaţii. Acestea se aşteaptă a fi de diferită intensitate, sub formă de ploi, lapoviţă şi ninsori slabe, care vor cădea pe alocuri, în toate regiunile ţării.

Totodată, până vineri, 7 februarie, este în vigoare avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice. În acest context, hidrologii de la SHS cer populaţiei să dea dovadă de prudenţă, în special părinţilor minorilor şi pescarilor amatori.

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creşterea uşoară a temperaturii aerului faţă de  luna ianuarie, aceasta fiind mai ridicată cu 1-1,5ºC. Temperatura medie lunară a aerului, în februarie, pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC în sudul ţării şi -3ºC - în nordul ei. Cea mai rece pentru toată perioada de observaţii a fost luna februarie din anul 1999, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. Cea mai caldă a fost luna februarie din anii 2002 şi 2016 – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC şi +5,5ºC.

img20000879

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!