ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnați laureații expoziției-concurs de artă plastică ”Noi: tineretul creator”

18:15 | 27.02.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Peste 100 de tineri autori şi-au prezentat lucrările în cadrul expoziţiei-concurs de artă plastică contemporană „Noi: tineretul creator”, ediția XIX, care a fost vernisată joi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală, relatează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 123 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie, ceramică şi sculptură, semnate de autori cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (UAP), Dumitru Bolboceanu, a menţionat că, aflată la cea de-a XIX-a ediţie, expoziţia urmăreşte scopul de a promova tineretul de creaţie şi de a vedea care sunt tendinţele de dezvoltare ale artei plastice contemporane.

„Lucrările expuse sunt diverse ca stil şi ca gen. Este singura expoziţie-concurs care întruneşte mai mulţi tineri artişti plastici, majoritatea dintre ei elevi şi studenţi la instituţiile de profil din ţară. Într-o expoziţie colectivă se observă mai bine individualitatea artistică a fiecărui participant, ce a adus el nou în artele plastice de la noi. Fiind una de concurs, expoziţia stimulează tineretul creator atât moral, cât şi material, chiar dacă premiile sunt mai mult simbolice”, a precizat Bolboceanu.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul tineretului și sportului, Ivan Gheorghiu, a afirmat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține acest concurs începând cu anul 2016 și acordă Marele Premiu. ”Este o expoziție bogată și frumoasă. Lucrarea care a obținut Marele Premiu este destul de interesantă. Avem tineri talentați. Avem valori pe care trebuie să le punem în evidență”, a subliniat Ivan Gheorghiu.

Potrivit artistului plastic Florina Breazu, președintelui juriului, pentru acesta a fost un moment dificil evaluarea lucrărilor. ”Ele au fost realizate sub îndrumarea profesorilor. Nu este o activitate ușoară să selectezi cele mai bune lucrări”, a constatat sursa citată.

Marele Premiu, acordat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, i-a fost înmânat lui Dumitru Lungu pentru lucrarea de grafică ”Frânturi-aripi”, linogravură. Premiul I, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, a fost obţinut de Pavel Obreja, pentru lucrarea de sculptură ”Tandem”. Premiul II i-a revenit Iarînei Savițkaia-Baraghin, pentru lucrarea ”Trandafirul galben”, pâslă, tapiserie şi premiul III - Veronicăi Butucel, pentru lucrarea de pictură ”Tiploid”. Vasile Gavril, Adriana Palanciuc, Valentin Bostan, Olga Roșca, Valeria Glibinciuc, Sergiu Ciochină, Ion Cataraga și Vasile Corețchi s-au ales cu diplome de merit, acordate de către Uniunea Artiștilor Plastici.

Expoziția va fi deschisă până la 15 martie.

img20001733

img20001733

img20001733

img20001733

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!