ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au emis Cod galben de schimbare bruscă a vremii

14:37 | 20.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis vineri Cod galben de schimbare bruscă a vremii pe întreg teritoriul ţării, valabil în perioada 22-25 martie, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, fenomenul este cauzat de deplasarea unei mase de aer rece, de origine arctică. Astfel, în perioada de referinţă, caracterul vremii pe teritoriul țării se va schimba. „Vor cădea precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pe drumuri se va forma ghețuș”, indică SHS.

De asemenea, pe 23-24 martie, se prevăd intensificări ale vântului nord-estiс, în rafale de până la 15-18 metri pe secundă, iar pe 22 martie, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-10 grade Celsius.

Solicitate de MOLDPRES, surse de la Serviciul Hidrometeorologic au precizat că în luna martie, mai rar, dar sunt posibile fenomene ca depuneri de chiciură şi polei, gheţuş şi viscole. „Dintre fenomenele meteorologice periculoase cel mai mare pericol în luna martie îl prezintă vânturile puternice şi ninsorile abundente. Ele se semnalează în medie o dată în şase ani. Sunt posibile, de asemenea, depuneri intense de polei (în medie, o dată în 20 ani) şi viscole puternice (în medie, o dată în 40 ani)”, afirmă SHS.

La rândul lor, salvatorii atenţionează că din cauza poleiului, există riscul de a se forma ghețuș pe drumuri, fapt ce va duce la îngreunarea circulației rutiere, avarii pe liniile de electricitate și ruperea ramurilor copacilor. În acest context, salvatorii şi poliţia cer de la populaţie prudenţă, evitându-se locurile periculoase şi deplasările care nu sunt urgente. 

În caz de Cod galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni primejdioase pentru anumite activităţi socio-economice.

img20002505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!