ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul a adresat un mesaj, de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobâl

08:28 | 26.04.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a adresat duminică un mesaj cu prilejul Zilei comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobâl, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În mesaj se menționează:

”Stimați veterani ai accidentului din Cernobâl,

Cu cât mai mult progresează omenirea în domeniul tehnico-științific, cu atât mai grave sunt accidentele produse în sistemele construite de oameni.

Accidentul nuclear de la Cernobâl, din 26 aprilie 1986, este un exemplu care nu poate fi uitat. Accidentul a fost urmat de contaminarea radioactivă a întregului continent european și părții estice a Americii de Nord.

Chiar și peste 34 de ani nu am reușit să evaluăm consecințele acestui accident.

Raportul Forului Cernobâl din 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit accidentului 56 de decese directe, 47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian.

Același raport a estimat că peste 9 mii de persoane, din aproximativ 6,6 de milioane care au fost cel mai expuse, pot muri din cauza unei forme de cancer și a menționat 4 mii de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

Alte cca 336 mii persoane au fost evacuate.

Constatăm cu regret că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor.

Operațiunea de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobâl a fost menită să reducă contaminarea radioactivă. Oamenii care au participat la acele operațiuni au fost și rămân eroi.

Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri au participat la acele operațiuni. Astăzi în viață sunt 2027.

E greu de apreciat la justa valoare sacrificiul „lichidatorilor” consecințelor avariei de la Cernobâl. În schimb, putem afirma cu certitudine că fiecare dintre aceștia a salvat mii de alte vieți.

Dragi veterani ai accidentului de la Cernobâl,

Apreciem sacrificiul Dvs. și conștientizăm că ați primit lovitura pentru noi toți. Sacrificiul Dvs. nu a fost în zadar și dovadă sunt generațiile de tineri, adolescenți și copii sănătoși.

Vă mulțumesc din inimă, dragi veterani!”

img20003473

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!