ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ion Chicu: Noul program de finanţare al FMI este fără precedent pentru R. Moldova

12:26 | 28.07.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/.  Republica Moldova  a ajuns ieri la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind un program nou pe trei ani. Acesta este încheiat în condiţiile unei crize pandemice globale şi ale unei crize economice cauzate de pandemie şi este fără precedent în istoria ţării noastre, potrivit prim-ministrului Ion Chicu, care a susţinut marţi, 28 iulie, un briefing, transmite MOLDPRES. 

Conform prognozelor, Produsul Intern Brut (PIB) real în Republica Moldova se va reduce cu 4,5% în anul 2020, cu o revenire ulterioară pe parcursul anului 2021 în proporţie de 4%. Acestea sunt estimările FMI, care au fost prezentate în cadrul negocierilor.

„Anticipăm că inflaţia va rămâne în limitele intervalului ţintit de Banca Naţională a Moldovei (BNM), în jur de 5%.  Ne aşteptăm ca programul să sprijine redresarea economică, să faciliteze finanţarea externă şi să creeze o temelie puternică pentru o creştere economică durabilă şi incluzivă pe termen lung”, a afirmat premierul.

Ion Chicu a subliniat că, după componenta financiară şi spectrul de reforme inclus, acest program este cel mai mare şi ambiţios încheiat vreodată de R. Moldova şi FMI. Programul are o componentă financiară de circa 558 milioane de dolari, care în proporţie de 85% va fi orientată spre suportul bugetar şi doar o mică sumă va merge spre completarea rezervelor valutare ale BNM.

„Programul este fără precedent şi sub aspect de domenii vizate de reforme, principalele capitole fiind: bugetar-fiscal, supravegherea sectorul financiar, guvernanța BNM, reglementarea pieței şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, sectorul energetic, statul de drept, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, a menţionat oficialul.

În altă ordine de idei, şeful Cabinetului de miniştri a relevat că orice program cu FMI presupune o  muncă enormă din partea Guvernului, precum şi o atitudine responsabilă din partea forţelor politice. „De aceea fac un apel în numele colegilor de la Guvern, de la Banca Naţională, altor structuri ale statului, şi mă adresez partidelor politice responsabile să acorde tot suportul pentru implementarea acestui program ambiţios de reforme”, a conchis premierul.

Urmează ca această înţelegere între Executiv, BNM şi FMI să fie aprobată de Consiliul de Directori al Fondului, în toamna acestui an, existând şi nişte acţiuni preliminare  ce trebuie implementate de Guvern, Parlament şi BNM.

În perioada 7-24 iulie, o echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ruben Atoyan, a purtat din sediul FMI la Washington discuții la distanță cu autoritățile Republicii Moldova privind un program economic susținut de FMI.  Misiunea FMI și autoritățile Moldovei au ajuns la un acord la nivel de experți privind programul de reforme economice care va fi susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Astfel, R. Moldova va obține acces la o asistență financiară în valoare de circa 558 milioane de dolari.

img20006065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!