ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare

15:50 | 18.09.2020 Categorie: Comunicate

Agenda „Femeile, pacea și securitatea” este discutată într-un atelier de lucru cu jurnaliști și comunicatori din instituții publice

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au participat astăzi la un atelier de instruire pentru jurnaliști și comunicatori din instituțiile publice privind Rezoluția Consiliului de Securitate ONU 1325 și agenda privind femeile, pacea și securitatea.

Obiectivele atelierului sunt fortificarea cunoștințelor cu privire la rezoluțiile ONU, politicile regionale conexe în mass-media, realizarea planului național de implementare a Rezoluției; dezvoltarea abilităților de a elucida subiectele privind implicarea femeilor în conflictele armate din perspectiva de gen, consolidarea păcii și procesele de luare a deciziilor; promovarea interesului în rândul reprezentanților mass-media față de mediatizarea activă a rezoluțiilor ONU privind femeile, pacea și securitatea.

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vorbit participanților despre Planul național de acțiuni pentru implementarea Rezoluției ONU 1325 în perioada anilor 2018-2021, la elaborarea căruia au contribuit sectorul guvernamental, academic, asociativ. Biroul pentru Reintegrare este instituția responsabilă de implementarea Rezoluției ONU 1325 în Moldova. Potrivit Cristinei Lesnic, planul de acțiuni a fost elaborat în conlucrare amplă cu societatea civilă și organizațiile de dezvoltare, astfel încât să acopere toate aspectele relevante, în special având în vedere realitățile din Moldova pentru sectorul de securitate și apărare, existența unui conflict nesoluționat ce duce la încălcarea constantă a drepturilor omului și dezinformarea populației din stânga Nistrului.

Viceprim-ministra Cristina Lesnic a subliniat că este importantă depășirea stereotipurilor de gen nu doar în ceea ce ține de implicarea femeilor în sectorul de securitate și apărare, ci și în activități civile legate de asigurarea păcii. Potrivit planului național, sunt întreprinse acțiuni ce promovează și asigură egalitatea de gen la toate etapele de furnizare a securității – de la prevenire la mediere și soluționare. Oficiala a subliniat că următorul plan de implementare a Rezoluției ONU va cuprinde neapărat și o componentă importantă de informare, îndemnând jurnaliștii să acorde atenția cuvenită acestui subiect.

„Oricât nu ar face Guvernul, fără mediatizare corectă din partea mass-media nu vom putea informa corect cei cca 320 de mii de cetățeni ai Republici Moldova din regiunea transnistreană. Pentru a-i aduce în câmpul legal, e important ca aceștia să nu fie expuși doar știrilor false și să nu creadă în acestea. La rândul nostru, noi cei din Guvern trebuie să auzim criticile jurnaliștilor pentru a fi mai buni, dar în același timp avem nevoie de sprijinul jurnaliștilor pentru a face față propagandei din regiunea transnistreană”, a declarat Cristina Lesnic.

În cadrul atelierului, șeful Biroului Politici de Reintegrare, Marian Gherman, a făcut o prezentare a situației curente în domeniul comunicării în masă în regiunea transnistreană, demografiei audiențelor și a mesajelor transmise la nivel de mass-media regionale.

Atelierul Mass-media și Agenda „Femeile, Pacea și Securitatea” este organizat de Gender Centru în parteneriat cu Rețeaua internațională a femeilor pacificatoare, UN Women, Agenția de Dezvoltare a Austriei și Biroul Politici de Reintegrare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!