ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci case comunitare au fost deschise în raionul Orhei cu susținerea UE

14:42 | 16.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Mai multe persoane cu dizabilități din raionul Orhei au fost dezinstituționalizate și au primit șansa de a începe o viață independentă, datorită deschiderii a cinci case comunitare în localitate. Acestea au devenit posibile în cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană, cu suportul şi asistența unor asociații obștești de profil din raion, transmite MOLDPRES

Astfel, 29 de tineri rezidenți ai Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din Orhei s-au mutat în case comunitare. Aceștia dispun de toate condițiile necesare pentru un trai independent, iar echipele de suport îi susțin în acest proces.

„Casa comunitară este o locuință obișnuită, care nu se deosebește cu nimic de alte case. Ne dorim ca și locuitorii caselor comunitare din raionul Orhei să devină membri ai comunităților locale cu drepturi și responsabilități egale. Echipele de suport se implică pentru acordarea îngrijirilor calitative și învățarea abilităților elementare pentru viață. Ne bucurăm mult să vedem cum foștii noștri rezidenți fac progrese zi de zi și tind spre un trai independent”, a afirmat Zinaida Tcacenco, director interimar al Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din Orhei.

Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilități să obțină cât mai multă independență și să-și dezvolte propriul potențial. „Cooperarea strânsă dintre autorități și două organizații ale societății civile este un adevărat exemplu. Vom continua susținerea unor astfel de inițiative necesare”, a declarat Victoria Neaga, manager de proiect la Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.

Începând cu anul 2018, în cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, organizațiile societății civile, în parteneriat cu instituțiile rezidențiale, au contribuit la crearea a 19 servicii de casă comunitară și locuință protejată în imobile procurate din resursele bugetului de stat în raioanele Soroca, Orhei, Dubăsari, Edineț, Râșcani și municipiul Bălți.

AO „Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” și Asociația Obștească „Servicii Sociale Durabile” se numără printre cele 33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

foto: Keystone Moldova

img20010001

img20010001

img20010001

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!