ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat un proiect privind compensarea cheltuielilor transportării corpurilor neînsuflețite de peste hotare

15:29 | 16.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Guvernul, întrunit astăzi în ședință, a aprobat un șir de modificări la  Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului material, în special pentru compensarea cheltuielilor transportării corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor moldoveni decedați peste hotare, transmite MOLDPRES.

Proiectul a fost elaborat în scopul eficientizării procesului de compensare parțială a cheltuielilor de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova, precum și a procesului de acordare a ajutorului material anual unor categorii de cetățeni, reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 159/2018.

Astfel, proiectul dat propune: reglementarea mai multor situații care au apărut în procesul de realizare a prevederilor Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului material, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 159/2018, în partea ce ține de compensarea parțială a cheltuielilor de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova, precum și a procesului de acordare a ajutorului material anual unor categorii de cetățeni; concretizarea cercului de beneficiari eligibili a compensării parțiale a cheltuielilor de transportare; precizarea documentelor necesare pentru acordarea compensației parțiale a cheltuielilor de transportare; stabilirea perioadei de solicitare a compensației parțiale a cheltuielilor de transportare, în cazul decesului beneficiarului; reglementarea procedurii de stabilire a ajutorului material anual pentru persoanele care fac parte din categoriile de beneficiari a acestuia, condamnate sau deținute.

Implementarea proiectului nu necesită mijloace financiare suplimentare. „Programele cu destinație specială, inclusiv compensarea parțială a cheltuielilor de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova se finanțează din sursele de finanțare ale Fondului de susținere a populației, conform prevederilor Legii nr. 827/2000 a fondului de susținere a populației. Mijloacele financiare necesare pentru implementarea programelor cu destinație specială, inclusiv compensarea parțială a cheltuielilor de transportare de peste hotare a corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor Republicii Moldova au fost prevăzute în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu și respectiv sunt înaintate în procesul de elaborare a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2021”, indică Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, instituția care a elaborat proiectul.

foto: serviciifuneraretulcea.ro

img20010007

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!