ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Lorina Bălteanu își sărbătorește ziua de naștere

14:26 | 21.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Poeta și publicista Lorina Bălteanu, manager cultural, designer de bijuterii handmade, om de afaceri, stabilită la Paris, Franța, își sărbătorește astăzi cea de-a 60 aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 21 decembrie 1960 în satul Peciște, raionul Rezina. În 1982, a absolvit Institutul de Literatură ”Maxim Gorki” din Moscova. Urmează studii postuniversitare la Universitatea din Dijon, Franța. Studiază management cultural la Paris. A activat în calitate de metodist la Clubul Uniunii Scriitorilor din Moldova, redactor la revistele ”Orizontul” și ”Sud-Est Cultural”. Este primul președinte al Fundației ”Soros Moldova” (1992-1997), contribuind de-a lungul anilor la editarea unui important număr de cărți și reviste de cultură, promovând tinere talente, susținând proiecte în învățământ, artă și știință, precum și procesul literar din R. Moldova. A fost fondator al SRL ”Arte. Log” (2013), ”Medialog” (1998, director), ”Enigma Magna” (1993) și ”Iucan-Comerț” (2001).

A debutat literar în volumul colectiv ”Dintre sute de catarge” (1980) și, editorial cu volumul de versuri ”Obstacolul sticlei” (1984), urmat de ”Cioburi” (1990) și ”Poeme de sticlă” (1997). Poeziile sale sunt editate  în culegeri și antologii în R. Moldova, precum și peste hotare.

Stabilită în Franța, se implică în activitățile diasporei și se dedică bijuteriei handmade, cu multă inspirație și pasiune. Fondează și este proprietara brandului ”Lorina Bălteanu”, predestinat piețelor europene și japoneze, dar și pieței din R. Moldova. Are ”showroom” la Paris, inclusiv două magazine ”Lorina Bălteanu”.  Este prima moldoveancă care și-a expus bijuteriile la Louvre, pe parcursul unui întreg an în cadrul expoziției ”Dior”, organizată de Muzeul de Artă Decorativă, fiind punctul culminant al mai multor evenimente internaționale dedicate acestui gen al modei. Un colier creat de Lorina Bălteanu se regăsește pe afișa de film ”Frumoasa și Bestia”.

În anul 2011, organizează expoziția ”unicat” ”Solstițiu decadent”, într-un eveniment-maraton, la Chișinău, unde a expus șapte colecții de bijuterii, realizate pe parcursul a șapte ani. Printre acestea se numără  și colecția ”Regina Maria”,  care a fost inspirată chiar din bijuteriile pe care obișnuia  să le confecționeze marea regină. Ulterior, prezintă colecția de iarnă ”Sanie cu zurgălăi”, care conține  rochii, genți, paltoane,  veste, fiind create din stofe naturale,  aduse din Franța și confecționate  în Moldova (2015). Lansează prima sa colecție ”La Fall in Love Fashion Walk 2014), ediția de toamnă,  o colecție inspirată din stilul parizian, care include, pe lângă bijuterii, și genți sau haine realizate manual.  

Prezintă colecțiile sale în cadrul diverselor evenimente de modă de mare anvergură la New York, Tokyo, Seul, Londra, Geneva. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1988). Câștigătoarea Concursului ”Omul anului 2017”, categoria ”Industria modei”, organizat de către revista ”VIP magazin”.

foto: lorina-balteanu.com

img20010143

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!