ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Victoria Rocaciuc: ”Am vernisat două expoziții personale, am scris o carte și am realizat mai multe lucrări de pictură”

07:31 | 28.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Artistul plastic Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, în perioada pandemiei a vernisat două expoziții personale, a scris cartea ”Narațiune și simbol în grafica de carte moldovenească (1945-2010)” și a realizat 10 lucrări de pictură, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Victoria Rocaciuc a menționat că expoziția cu genericul ”Liric și asociativ” a fost vernisată la 11 iunie la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” și cuprindea circa 60 de lucrări. ”Cea mai veche lucrare este din 1999, iar cea mai recentă – din 2020. Am lucrat permanent pe mai multe direcții și linii. O serie de lucrări le-am continuat între ani și, ca să nu pierd această integritate expozițională, permanent mă gândeam la o expoziție mai mare. Am început de la realism academic, fiindcă aceasta ne oferă școala propriu-zisă. Am inclus portrete, peisaje, natură statică etc.”,  a precizat  pictorița.

Totodată, Victoria Rocaciuc a afirmat că altă expoziție, cu genericul ”Salt în liniște”, a fost vernisată în octombrie- noiembrie la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” și cuprindea 20 de lucrări, realizate în ultima perioadă de creație.  ”Majoritatea au fost realizate în acril, dar sunt și câteva lucrări în ulei pe pânză,  acestea fiind inspirate din natură, însă abordate în formă abstractă. E un fel de personificare a naturii. E mai degrabă o detașare de la problemele cotidiene, de la realitate și încercarea de a găsi o inspirație. E vorba de un schimb de asocieri pe care ni le provoacă natura, fiindcă lucrările au și o doză de asociativ”, a mai spus artistul plastic.

Victoria Rocaciuc s-a născut la 19 iunie 1978, în Cernăuți, Ucraina. A absolvit Școala de Arte Plastice „A. Şciusev” (1992), Chișinău, Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”, specialitatea pictor-pedagog (1997), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, specialitatea artist plastic, pictor, profesor (2002) și Academia de Științe a Moldovei, Institutul Studiul Artelor – doctorat, conducătorul tezei fiind Tudor Stavilă (2005) și Școala de Design, Universitatea Tehnică a Moldovei (2010). În 2007 a susținut teza de doctor în studiul artelor, iar în 2014 a devenit  conferențiar cercetător.

Este autoare a peste 100 de publicații științifice și de popularizare a artelor plastice moldovenești, editate în țară și peste hotare, printre care monografia „Artele plastice din Republica Moldova în contextul sociocultural al anilor 1940-2000”, texte introductive pentru pliante, albume și cataloage de expoziții de artă plastică. A avut 19 expoziții personale și a participat la peste 100 de expoziții de grup. Lucrările Victoriei Rocaciuc se află în colecții publice și private în Republica Moldova.

 

img20010312

img20010312

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!