ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu Peter Michalko, șef al Delegației UE în R. Moldova

15:27 | 25.01.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Evoluțiile în dosarul transnistrean şi perspectivele procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană pentru anul 2021, au constituit obiectul discuțiilor purtate astăzi de viceprim-ministrul pentru reintegrare Olga Cebotari cu șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko, în cadrul primei lor întrevederi oficiale, relatează MOLDPRES.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, vicepremierul a informat diplomatul european despre situația actuală în procesul de negocieri, despre unele aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol şi opțiunile de soluționare a problemelor existente, inclusiv din așa-numitul pachet „Berlin plus”, fiind evidențiat faptul că restabilirea liberei circulații, respectarea drepturilor omului și ocrotirea sănătății populației pe perioada pandemică reprezintă priorități ce vor fi menținute pe agendă.

Au fost menționate eforturile de menținere a unei interacțiuni dinamice în platformele de negocieri existente, recentele ședințe de lucru desfășurate în formatul 1+1 și a unor grupuri de lucru sectoriale, concentrarea pe atingerea unor rezultate tangibile în toate cele trei coșuri de pe ordinea de zi a negocierilor, cu impulsionarea dialogului pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare, precum și s-a enunțat nivelul de coordonare al proiectului de decizie protocolară cu privire la eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului și a protejării drepturilor consumatorilor.

Olga Cebotari a punctat importanța menținerii și dezvoltării bunelor relații de parteneriat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, proiectele de succes implementate, implicarea eficientă a Bruxelles-ului în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului și rolul activ în sprijinirea procesului de reglementare a dosarului transnistrean și în consolidarea realizării obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

Sincere mulțumiri au fost exprimate pentru suportul consistent acordat cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv din raioanele de est ale țării în combaterea, tratarea și recuperarea de la infecția Covid-19, pentru loturile de donații oferite și pentru compensarea cheltuielilor de acomodare temporară pe malul drept a cadrelor medicale cu domiciliu în regiunea transnistreană.

La rândul său, Ambasadorul UE s-a referit la continua sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de a identifica o soluție durabilă pentru dosarul transnistrean cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării, oferirea suportului întru fortificarea politicilor de  reintegrare a țării, rolul și impactul proiectelor de asistență implementate prin intermediul programelor de promovare a încrederii, necesitatea aprofundării cooperării cu Misiunea EUBAM în aspectele de management a frontierei de stat moldo-ucrainene. 

Oficialii au agreat că vor menține și dezvolta o colaborare prodigioasă pe diverse subiecte de interes reciproc și vor continua realizarea inițiativelor în măsură să contribuie la dezvoltarea durabilă și la avansarea procesului de reglementare.

foto: Biroul pentru reintegrare

img21000486

img21000486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!